HAG/DEN HAAG | 15.11.2013.

KONAČNA PRESUDA KOSOVSKOJ ČETVORKI 23. JANUARA 2014.

Pet godina nakon izricanja prvostepene presude kojom su proglašeni krivim za zločine na Kosovu 1999. godine, Žalbeno veće će 23. januara 2014. godine saopštiti konačnu presudu Nikoli Šainoviću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću

Izricanje konačne presude četvorici bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije osuđenim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine zakazano je za 23. januar 2014. Tačka na predmet nekadašnje kosovske šestorke a danas četvorke biće stavljena čak pet godina nakon izricanja prvostepene presude kojom su Nikola Šainović, Nebojša Pavković, Sreten Lukić, Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se albanski civili proteraju sa Kosova kako bi se obezbedila trajna srpska kontrola nad pokrajinom.

Šainović, Pavković i Lukić su prvostepenom presudom osuđeni na po 22 godine zatvora dok je Vladimiru Lazareviću izrečena petnaestogodišnja zatvorska kazna. Na istu kaznu od 15 godina zatvora je osuđen i Dragoljub Ojdanić koji se takođe žalio na presudu ali se u januaru ove godine predomislio, povukao svoju žalbu i izjavio da prihvata nalaze prvostepene presude nakon čega je pušten na prevremenu slobodu. Milan Milutinović, šesti optuženi, je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo se žalilo na izrečene kazne budući da, po njima, "ne odražavaju težinu zločina i ulogu optuženih u njima". Na kraju žalbene rasprave koja je održana u martu ove godine, tužilac je tražio izricanje "najteže kazne koju dopušta Statut", kazne doživotnog zatvora. Branioci su tražili slobodu za "kosovsku četvorku", ocenjujući zahtev tužilaštva "nedopustivim, nemoralnim i nekolegijalnim".

Konačnu presudu u predmetu "kosovske četvorke" doneće veće kojim predsedava kineski sudija Liu Daćun/Daqun a čine ga još turski sudija Mehmet Ginej/Guney, Italijan Fausto Pokar/Pocar, Arlet Ramaroson/Arlette iz Madagaskara i Rus Baktijar Tuzmukamedov/Bakhtiyar Tuzmukhamedov.