HAG/DEN HAAG | 24.09.2012.

KONAČNA PRESUDA LUKIĆIMA PRE ZIMSKE SUDSKE PAUZE

Prema današnjoj najavi predsedavajućeg sudije u žalbenom postupku Milanu i Sredoju Lukiću, konačna presuda za zločine počinjene nad višegradskim Muslimanima biće izrečena pre zimske pauze u radu suda koja počinje sredinom decembra

Žalbena presuda u slučaju Milana i Sredoja Lukića biće saopštena pre zimske sudske pauze, najavio je danas sudija Mehmet Ginej/Guney na devetoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku. Datum izricanja presude biće naknadno određen.

Prvostepena presuda Lukićima izrečena je još u julu 2009. godine a žalbena rasprava je održana u septembru prošle godine. Konačna presuda najavljena je najpre za juni ili juli a potom za avgust ili septembar ove godine.

Milan Lukić je, podsetimo, proglašen krivim za sve zločine za koje je bio optužen i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Veće ga je proglasilo direktno odgovornim za streljanje pet Bošnjaka na Drini 7. juna 1992. godine, ubistvo 7 radnika fabrike Varda, dve "žive lomače" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gde je u dve kuće spaljeno oko 100 civila. Proglašen je krivim i za ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. Sredoje Lukić je osuđen na 30 godina zatvora za saučesništvo u spaljivanju civila u Pionirskoj ulici i zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica. Branioci su tražili poništavanje prvostepene presude ili, barem, ublažavanje izrečenih kazni, dok je tužilaštvo – koje se žalilo samo na presudu Sredoju Lukiću – zahtevalo da se on proglasi krivim za progon i pomaganje i podržavanje istrebljenja, te da mu se u skladu s tim izrekne duža zatvorska kazna.

Nijedan od optuženih nije na današnjoj statusnoj konferenciji imao primedbe na uslove u pritvoru, a strane u postupku nisu pokrenule bilo kakva dodatna pitanja. Konferencija o stanju u žalbenom postupku završena je za manje od deset minuta.