HAG/DEN HAAG | 05.11.2015.

KRAJ EKSPERTSKOG ISKAZA O SARAJEVSKIM SNAJPERIMA

Poslednjeg dana u odbranu Ratka Mladića, veštak za naoružanje i vojnu opremu Mile Poparić svoje zaključke branio tako da je predsedavajući sudija primetio da još samo treba da kaže "kakva će biti presuda" i upozorio odbranu da iskaz drži u okvirima svedokove ekspertize

Sedmodnevni iskaz vojnog veštaka Mileta Poparića, koji je na poziv odbrane Ratka Mladića izradio četiri ekspertska izveštaja o snajperskim incidentima u Sarajevu, okončan je danas dodatnim ispitivanjem branioca Lukića, uz nekoliko dopunskih pitanja tužiteljice Edžerton/Edgerton. Poparić je tokom iskaza branio zaključke iz izveštaja po kojima vojska bosanskih Srba nije odgovorna za snajperske napade na građane Sarajeva tokom četvorogodišnje opsade.

On je u glavnom ispitivanju sugerisao da pojedina mesta snajperskih napada navedenih u optužnici protiv Mladića nisu bila vidljiva sa položaja vojske bosanskih Srba, od čega je onda u unakrsnom ispitivanju delimično odstupio, pa je danas branilac pokušao da "rehabilituje" te delove iskaza. U pojašnjavanju se otišlo toliko daleko da je reagovao predsedavajući sudija Ori/Orie, opominjući odbranu da ispitivanje drži u okvirima Poparićeve ekspertize.

"Svedok iznosi pretpostavke, upoređuje izjave, govori šta je video, sudi o dokazima i jedino što nedostaje je da nam još kaže kakva će biti presuda", obrazložio je stav veća predsedavajući. Dodao je i da ekspert odbrane 80 odsto vremena govori o stvarima koje nisu predmet njegove analize. Iako je odmah zatim odbrani dao za pravo da u nekim situacijama ispitivanje "proširi" do granica koje je "iscrtao" veštak optužbe na iste teme, sudija Ori je ostao pri stavu da Poparić treba da govori samo o stvarima za koje je stručan.

Potom je usledilo ispitivanje o još nekoliko incidenata u kojima su ubijeni ili ranjeni sarajevski civili, uz svedokove opaske o tome da je pogled srpskim snajperistima u datim situacijama iz različitih razloga bio zaklonjen. Negde zgradama i drugim objektima, negde drvećem, a negde se naprosto navodno nije videlo zbog mraka.

Ratko Mladić se tereti za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata, među kojima je i artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva. Pre Poparićevog iskaza o nevinosti vojske bosanskih Srba za snajperske incidente, slično je za artiljerijske napade ranije u svedočenju tvrdila ekspertkinja odbrane Zorica Subotić.

Suđenje Mladiću se nastavlja u ponedeljak 9. novembra.