HAG/DEN HAAG | 24.04.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

KRAJ IZVOĐENJA DOKAZA PRED TRIBUNALOM

Iskazima Svetlane Radovanović i Jana Segersa biće okončan ne samo dokazni postupak odbrane Ratka Mladića već i sveukupno izvođenje dokaza pred Tribunalom. Budući dokazni postupci odvijaće se na ponovljenim suđenjima pred takozvanim Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Belgijski oficir Jan Segers, nekadašnji šef obaveštajaca u glavnom štabu UNPROFOR u Zagrebu će, po svemu sudeći, biti poslednji svedok ne samo na suđenju Ratku Mladiću, već u svim dokaznim postupcima pred Tribunalom, započetim pre tačno 20 godina suđenjem Dušku Tadiću.


Po okončanju Mladićevog suđenja izvođenje dokaza će se nastaviti u ponovljenim postupcima pred tribunalovim “naslednikom” – Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Za sada, žalbeno veće je naložilo ponavljanje postupka u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, a nije isključeno da se slično dogodi i u slučaju Miće Stanisića i Stojana Župljanina. Među kandidatima za “ponavljače” je, nesumnjivo, i Vojislav Šešelj, pod uslovom da se žalbeni postupak u tom predmetu ikada privede kraju.


Iskazom Jana Segersa odbrana Ratka Mladića će nastojati da osveži i osnaži svoju tezu o “samogranatiranju” Sarajeva, odnosno o odgovornosti Armije BiH za incidente poput onih na tržnici Markale. Segers je, naime, u novembru 1995. godine, u intervjuu jednom belgijskom nedeljniku, izjavio da su vojni posmatrači UN odmah nakon incidenata utvrdili da su kobni projektili mogli da budu ispaljeni sa položaja Armije BiH. Ta izjava je pominjana u dokaznim postupcima odbrane generala Galića i Miloševića, bivših komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, a ovog puta pred sudom će se prvi put pojaviti i njen autor.


Pre nastupa belgijskog obaveštajca, biće okončano unakrsno i dodatno ispitivanje dr Zorana Stankovića, veštaka odbrane za sudsku medicinu. Nakon toga odbrana će na klupu za svedoke izvesti svog demografskog eksperta, dr Svetlanu Radovanović, koja će nastojati da ospori nalaze veštaka optužbe o načinu i uzrocima smrti žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, kraj Prijedora. Svedočeći prošle godine na suđenju Ratku Mladiću, demografski ekspert tužilaštva dr Eva Tabo/Ewa Tabeau je izjavila da su žrtve iz Tomašice izgubile život “nasilnom smrću, u veoma dramatičnim okolnostima, u okviru kampanje etničkog čišćenja u opštini Prijedor.”