10.07.2006.

KRAJIŠNIK BI PRODUŽETKE

Na samom kraju suđenja Momčilu Krajišniku, odbrana traži dodatno vreme za izvođenje svojih dokaza. Doveli bi, kažu, još 18 svedoka, među kojima su Momir Bulatović, Hoze Kutiljero, Mićo Stanišić i Borislav Paravac

Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku iskaz će dati ove nedelje, završne reči optužbe i odbrane zakazane su za kraj avgusta, a veće je najavilo da će presudu doneti do kraja septembra ove godine. Međutim, odbrana traži da joj sudije odobre dodatno vreme i 18 novih svedoka.

Takav zahtev branioci su uputili jer smatraju da su uskraćeni za vreme koje im pripada. Naveli su da je optužba izvela 93 svedoka, a oni samo 25 za čije su glavno ispitivanje potrošili 138,5 sati u odnosu na 280 koliko je trajao dokazni postupak tužilaštva. Zato traže da im se omogući još 57,5 sati dodatnog vremena.

Među 18 svedoka koje bi odbrana da pozove su bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, nesuđeni svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću, zatim Hoze Kutiljero, bivši mirovni posrednik za BiH, Mićo Stanišić, ratni ministar policije RS i haški optuženik u drugom predmetu, kao i Borislav Paravac, aktuelni član Predsedništva BiH i ratni predsednik Izvršnog odbora dobojske opštine.

Već mnogo puta do sada Krajišnikova odbrana je pokušavala da produži suđenje i dovede nove svedoke. Dodatno vreme im je dodeljeno u dva navrata – ukupno 13 nedelja. A kada su njihov zahtevi za produženjem odbijani, veće je podsećalo da su sami branioci odgovorni za odugovlačenje i višenedeljne pauze u suđenju.