HAG/DEN HAAG | 18.06.2009.

KRAJIŠNIK NA PALAMA POD ORUŽANOM PRATNJOM

Pretresno vijeće odobrilo zahtjev Momčila Krajišnika da iz humanitarnih razloga provede tri dana na Palama uz vrlo stroge uslove koji podrazumijevaju danonoćni nadzor naoružanih policajaca MUP Republike Srpske

Pretresno vijeće sudije Kevina Parkera je odobrilo zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine bosanskih Srba Momčila Krajišnika da bude pušten na privremenu slobodu prije nego što iz Pritvorske jedinice bude prebačen na izdržavanje ostatka kazne u neki od evropskih zatvora.

Vijeće je odluku o puštanju Krajišnika na privremenu slobodu u trajanju od tri dana donijelo na temelju humanitarnih razloga, kako bi posjetio svoju, kako se navodi, teško bolesnu majku koju nije vidio nekoliko godina.

Krajišnikov boravak na Palama određen je pod vrlo strogim uslovima koji uključuju 24-satni nadzor naoružanih policajaca MUP Republike Srpske, kao i noćenje u lokalnom zatvoru u Centru javne bezbjednosti na Palama. Vlastima Republike Srpske je naloženo da u slučaju kršenja bilo kojeg od uslova Krajišnika odmah uhapse i o tome obavijeste Tribunal. Troškove puta od amsterdamskog aerodroma do Pala i natrag snosiće vlasti Republike Srpske.

Krajišnik je prvostepenom presudom u septembru 2006. godine najprije osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je u žalbenom postupku kazna smanjena na 20 godina. U pritvoru Tribunala Krajišnik se nalazi od aprila 2000 godine i tih devet godina mu se uračunava u odmjerenu kaznu. Trenutno u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu/Scheveningen čeka na transfer u neki od zatvora zemalja članica UN gdje će izdržati ostatak kazne.