HAG/DEN HAAG | 02.07.2013.

KRAJIŠNIK NA SLOBODI 1. SEPTEMBRA

Odlukom predsednika Merona Momčilo Krajišnik će 1. septembra ove godine biti prevremeno oslobođen iz britanskog zatvora, u kojem služi 20-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog ratnih zločina protiv muslimanskih i hrvatskih civila. Plan mu je da se po povratku kući zaposli u naftnoj kompaniji svoje dece i radi na pomirenju tri naroda u BiH

Bivši predsednik skupštine bosanskih Srba i član ratnog predsedništva Republike Srpske Momčilo Krajišnik će odlukom predsednika Tribunala Teodora/Theodor Merona 1. septembra biti pušten na slobodu iz britanskog zatvora. Do sada je od 2010. godine tri puta podnosio isti zahtev, ali je bio odbijen jer nije ispunio uslove.

Glavni uslov za prevremeno puštanje haških optuženika na slobodu po dosadašnjoj praksi Tribunala je odsluženje dve trećine propisane kazne. Mada se navodi da po isteku tog roka puštanje nije osigurano i da sve zavisi od diskrecione odluke predsednika suda, očito je da je upravo ta činjenica prevagnula da Krajišnikov četvrti zahtev bude uvažen.

Tako je Momčilo Krajišnik "odležao" nešto više od 13 godina za zločine progona, deportacija i prisilnog premeštanja bosanskih Muslimana i Hrvata. Od toga je devet godina boravio u pritvoru Haškog tribunala a četiri godine i pet meseci u "pravom zatvoru" u Velikoj Britaniji.

U odluci predsednika suda se navodi da je Krajišnik osuđen za "najokrutnije zločine koje čovečanstvo poznaje" i koji zahtevaju "oštru i proporcionalnu" kaznu. Sve to govori "protiv puštanja" na prevremenu slobodu, ali je ipak prevagnula praksa puštanja nakon odslužene dve trećine kazne. Te dve trećine u ovom ističu 3. avgusta 2013. ali će Krajišnik ostati u zatvoru 27 dana duže.

Bivšem predsedniku skupštine bosanskih Srba je u prilog išlo dobro vladanje u zatvoru, budući da se u izveštaju ovlašćenog supervizora navodi da se radi o "uzornom zatvoreniku" čije je ponašanje bilo "za primer". Tokom odsluženja kazne nije gubio vreme pa je pohađao kurseve engleskog i izučavanja Biblije, ali i "išao u teretanu da bi ostao u formi". Izjasnio se da želi da se vrati u Republiku Srpsku i radi u naftnoj kompaniji koju drže njegova deca. Supervizor navodi da je "teško" proceniti rizik koji bi Krajišnik, jednom kada bude pušten, predstavljao po okolinu, budući da je "uporno odbijao da prihvati krivicu". Ipak, u poslednjem zahtevu za oslobađanje on je, navodi sudija Meron, delimično prihvatio odgovornost za zločine, mada je priznao da skuplja dokaze u priloga zahtevu za reviziju presude. Po proceni predsednika suda, "male su šanse" da će ponoviti dela za koja je optužen.

Pomenimo i to da je u zahtevu koji je danas uvažen Krajišnik naglasio da je spreman da po povratku u Bosnu i Hercegovinu "radi na pomirenju tri naroda", za šta mu odluka o prevremenom puštanju na slobodu širom otvara vrata.