HAG/DEN HAAG | 08.09.2009.

KRAJIŠNIK U BRITANSKOM ZATVORU

Momčilo Krajišnik prebačen u jedan od zatvora u Velikoj Britaniji gdje će odslužiti preostali dio dvadesetogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH

Bivši predsjednik Skupštine bosanskih Srba Momčilo Krajišnik prebačen je u Veliku Britaniju na odsluženje dvadesetogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio izmjena etničkog sastava na području pod kontrolom VRS (Vojske Republike Srpske) tokom rata u BiH.

Krajišnik je prvostepenom presudom iz septembra 2006. godine najprije osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je u žalbenom postupku ta kazna smanjena na 20 godina nakon što je Žalbeno vijeće ukinulo osuđujuću presudu za zločine ubistva, istrebljenja i djelimično, progona. Potvrđujući osudu za deportacije, prisilno premještanje i progone vijeće mu je izreklo novu jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Ukoliko i u njegovom slučaju bude primijenjeno nepisano pravilo po kojem se osuđenici Haškog tribunala puštaju na prijevremenu slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne, Krajišnik će u britanskom zatvoru ostati nešto više od četiri godine, budući da je od hapšenja u aprilu 2000. godine u pritvoru Tribunala proveo gotovo devet i po godina.