HAG/DEN HAAG | 31.03.2005.

KVOČKA NA SLOBODI

Nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne u Pritvorskoj jedinici UN, Miroslavu Kvočki je odobren prijevremeni izlazak iz zatvora. On je osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u logoru Omarska

Miroslav Kvočka, bivši policajac iz Prijedora, pušten je na slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne u pritvoru UN. Predsjednik Tribunala Theodor/Teodor Meron prihvatio je jučer Kvočkin zahtjev za prijevremenim oslobađanjem, nakon što je obavio pravilima predviđene konzultacije s upravnikom Pritvorske jedinice, Uredom tužitelja i sucima.

Kvočka je prvostupanjskom presudom, koju je kasnije u većem dijelu potvrdilo i Žalbeno vijeće, osuđen na sedam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za progone i više slučajeva ubojstva i mučenja u logoru Omarska. Suci su zaključili da je, kao zamjenik komandira straže, Kvočka imao određeni stupanj autoriteta u Omarskoj, ali da su njegovi pokušaji da spriječi zločine nad zatočenicima bili vrlo ograničeni. Zbog toga je proglašen krivim kao su-učesnik u zločinu.

Kvočka je uhapšen i prebačen u pritvor Tribunala u aprilu 1998. godine, a prvostupanjska presuda mu je izrečena u novembru 2001. U toku žalbenog postupka bio je privremeno oslobođen do izricanja žalbene presude u februaru ove godine.