HAG/DEN HAAG | 29.10.1999.

LIJEČNIČKI TIM PUTUJE U ZAGREB

Dva nizozemska liječnika, na zahtjev tužitelja, pregledat će sljedećeg tjedna Mladena Naletilića Tutu

Na zahtjev Ureda Tužitelja, Tajništvo Haškog tribunala je najavilo da će u Hrvatsku poslati liječnički tim da pregleda Mladena Naletilića Tutu, potvrdio je danas glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl.

Taj je posjet najavljen za ponedjeljak 1. studenog/novembra, a hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je danas izvijestilo da je, zbog blagdana 1. studenog, zatražilo jednodnevnu odgodu posjeta. "Tribunal sada priprema odgodu posjeta za utorak", rekao je Landale dodajući da će u medicinskom timu biti dva nizozemska doktora. Budući da je Naletelićevu predaju Haškom tribunalu Hrvatska odgodila uz obrazloženje da je taj optuženik teško bolestan, nezavisni liječnici će sada otputovati u Zagreb kako bi ocijenili je li Tutino stanje toliko loše da on ne može podnijeti putovanje u Nizozemsku i boravak u pritvoru.

Nakon što je Tribunal u kolovozu/augustu prijavio Hrvatsku Vijeću sigurnosti zbog ne-suradnje u istragama o Oluji i njezina odbijanja da izruči Naletilića, koji je optužen za zločine nad Bošnjacima u području Mostara, u Hrvatskoj su dovršeni svi pravni postupci za omogućavanje njegove predaje. Međutim, nakon što je Naletilić iscrpio sve pravne opcije da ospori odluku o predaji, taj je čin odgođen – iz zdravstvenih razloga.