HAG/DEN HAAG | 01.12.2005.

LIMAJ I MUSLIU OTPUTOVALI KUĆI

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude, Fatmir Limaj i Isak Musliu su danas napustili tribunalovu Pritvorsku jedinicu i otputovali na Kosovo

Posle dve i po godine provedene u pritvoru Tribunala u Hagu, Fatmir Limaj i Isak Musliu su danas pušteni na slobodu. U pritvoru je ostao treći optuženi iz "grupe iz Lapušnika", logorski stražar Haradin Bala, koji je jučerašnjom presudom osuđen na 13 godina zatvora.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Limaj, Musliu i Bala odgovorni za ubistvo 14 Srba i Albanaca "kolaboracionista" u kosovskom logoru Lapušnik od maja do kraja jula 1998. godine, a Limaj i Bala za ubistvo još devet kosovskih Albanaca na planini Beriša prilikom povlačenja iz logora krajem jula 1998. Sudsko veće je, međutim, presudilo da je dokazano samo ubistvo troje civila u Lapušniku, ali i svih devetoro na Beriši. Prema presudi, dokazano je samo učešće Haradina Bale u ovim zločinima, a Limaj i Musliu su oslobođeni, pre svega zbog sporne identifikacije optuženih i neutvrđene komandne strukture OVK.

U tužilaštvu još uvek analiziraju presudu protiv "grupe iz Lapušnika", a predviđeni rok za žalbu je mesec dana. Uključujući i jučerašnju presudu, trubunal u Hagu od 1993. do danas je osudio 40 optuženih, a oslobodio njih sedmoricu.