14.07.2006.

MARTIĆ IZ HAGA VODI KNINSKU VLADU SA SEDIŠTEM U PARIZU

U unakrsnom ispitivanju prvi svedok odbrane rekao da bi RSK trebalo obnoviti, a da danas funkcioniše Vlada RSK u egzilu sa sedištem u Parizu, čiji je predsednik optuženi Milan Martić. Jedina "država" koja je do danas priznala RSK je, takođe nepostojeća – Pridnjestrovska republika

Optužba je u današnjem unakrsnom ispitivanju osporavala tvrdnje bivšeg ministra spoljnih poslova RSK Slobodana Jarčevića da je njegova vlada bila za mir i da je tražila samo autonomiju za Srbe unutar Hrvatske, a da je za neuspeh pregovora kriva druga strana. Tužilac, međutim, kaže da su pregovori bili neuspešni zato što srpska strana nije pristajala ni na šta drugo osim na dobijanje statusa države za svoju RSK.

Suočen sa više dokumenata o tim pregovorima i izjavama nekih zvaničnika RSK, Jarčević je priznao da su krajinski Srbi želeli državu i dodao da bi RSK trebalo da bude obnovljena. Rekao je da su Japan i Nigerija u zvaničnim spisima priznavale državnost toj bivšoj tvorevini na teritoriji Hrvatske. No, jedina država sa kojom se RSK međusobno priznala bila je Pridnjestrovska republika, koja se po njegovim rečima nalazi između Ukrajine i Moldavije i čije ime je na zahtev sudija morao više puta da ponovi kako bi naziv bio pravilno upisan u zapisnik.

Vlada RSK, kaže njen bivši ministar spoljnih poslova, i danas funkcioniše, ali ne u Kninu nego u Parizu. Njen predsednik je Milan Martić, a tako će ostati "sve dok se ne obezbede uslovi" za održavanje izbora, na kojima bi, po svedoku, optuženi ponovo mogao biti izabran za predsednika države. Jarčević je u sudnici objavio i ekskluzivnu vest da se ovih dana može očekivati međusobno "priznanje vlade RSK sa drugim vladama u egzilu".

Bivši šef krajinske diplomatije se danas složio sa izjavama Martićevog prethodnika na mestu predsednika RSK, Gorana Hadžića, koji je u julu 1993. godine rekao da su "pozivi na suživot sa Hrvatima izdaja" i da su Srbi koji su ostali da žive u delovima Hrvatske koji nisu bili pod kontrolom RSK "fašisti lojalni Tuđmanovoj vlasti".

Zbog letnje pauze suđenje se nastavlja 14. avgusta kada će svedočenje u Martićevu odbranu početi bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović.