HAG/DEN HAAG | 04.07.2003.

MEJAKIĆ U HAGU

Nekadašnji zapovjednik logora Omarska u haškom pritvoru.

Haški sud je potvrdio da je danas Željko Mejakić prebačen u pritvor zatvora Scheveningen/Ševeningen. Optužnica, potvrdjena februara 1995. i dopunjena prije godinu dana, tereti nekadašnjeg šefa policijske stanice a u ratu zapovjednika logora Omarska, da je sa ostalim počiniteljima "zajedničkog zločinačkog čina" učestvovao u svakodnevnom premlaćivanju, ubijanju i ostalim oblicima fizičke i psihičke torture, uključujući i seksualnu, nad zatvorenicima logora, ne-Srbima prijedorskog kraja.

Boravak u logorima je bio organiziran tako da je, prema tužiteljima, diskriminirao i ponižavao ne-Srbe nehumanim tretmanom i okrutnim postupcima. U vremenu izmedju maja i augusta 1992. godine, u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje bilo je preko 7 hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata, stanovnika Prijedora i okolice.

Optužnica tereti Željka Mejakića po osnovu lične i zapovjedne odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, progone na političkoj, rasnoj ili religioznoj osnovi, te neljudsko postupanje, uključujući i ubojstvo. Pored toga, njemu se "na dušu" stavljaju nedjela koja se karakterišu kao narušavanje zakona i običaja ratovanja.

Odlukom sudija, septembra 2002. godine optužnica protiv Mejakića i ostalih suučesnika u zločinu, Momčila Grubana, Duška Kneževića, Dušana Fuštara i Predraga Banovića objedinjena je zbog sličnih zlodjela koja im se pripisuju.

Još nije saopšteno kada će se Mejakić pojaviti pred haškim sudijama, ali se očekuje da će već početkom naredne sedmice dobiti priliku da se izjasni o navodima optužnice.