HAG/DEN HAAG | 08.12.2005.

MILOŠEVIĆ TRAŽI JOŠ 380 SATI ZA IZVOĐENJE DOKAZA

Tužilac upozorio da bi odobravanje tog zahteva stvorilo "nerealnu situaciju u kojoj bi suđenje jako dugo trajalo ili se možda ne bi ni završilo", što je, po njemu, "možda i cilj optuženog." Miloševićev zahtev sudija Robinson ocenio "neozbiljnim i neodgovornim."

Pozivajući se na međunarodne paktove i konvencije o ljudskim pravima, Slobodan Milošević je danas tražio da mu se za ispitivanje preostalih 190 svedoka odbrane odobri još 380 sati. Ocenjujući taj njegov zahtev "neozbiljnim i neodgovornim", predsedavajući sudija Robinson je optužio Miloševića za "cinično zanemarivanje dužnosti ovog suda za pravično i brzo okončanje ovog postupka."

Od početka izvođenja dokaza odbrane u septembru prošle godine, sudije su bezbroj puta upozoravale Miloševića da vodi računa kako troši odobrenih 360 sata za ispitivanje svojih svedoka pošto mu, kako su uporno isticali, neće odobriti više vremena. Milošević je, međutim, ignorisao ta upozorenja i do sada je potrošio oko 80 odsto dodeljenog vremena za pobijanje dokaza optužbe o Kosovu, dotičući se tek ovlaš navoda optužnica za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid u BiH.

Na to je, na današnjoj raspravi o zahtevu optuženog da mu se produži vreme za izvođenje dokaza, podsetio tužilac Džefri Najs/Geoffrey Nice. Pozivajući sudije da ostanu pri svojoj prvobitnoj odluci o trajanju dokaznog postupka odbrane, tužilac je primetio da je veće od samog početka bilo "ljubazno" prema optuženom, "poštujući ga kao inteligentnog čoveka" koji je u stanju da shvati ono što mu sudije ukazuju. Najs smatra da nema razloga da se "od toga odstupa... osim ako veće ne promeni mišljenje i oceni da optuženi ipak nije dovoljno inteligentan da shvati savete i uputstva šta treba da uradi."

Miloševićevu procenu da će mu za ispitivanje preostalih 190 svedoka biti potrebno još 380 sati sudija Bonomi/Bonomy je ocenio kao "nerealnu", ukazujući da je optuženi do sada uspeo da izvede samo 45 svedoka čije je ispitivanje, po pravilu, trajalo dva do tri puta duže nego što je predviđeno. Prema tužiocu, dodatnih 380 sati za Miloševićevo glavno ispitivanje i još 60 odsto tog vremena za unakrsno ispitivanje bi, praktično, zahtevalo još tri ili četiri godine suđenja, imajući u vidu kratko radno vreme (tri dana nedeljno po četiri sata). Prihvatanje tog zahteva bi, po tužiocu, stvorilo "nerealnu situaciju u kojoj bi suđenje jako dugo trajalo ili se možda ne bi ni završilo, što je možda i cilj optuženog."

Očekuje se da će veće saopštiti svoju odluku pre tronedeljne sudske pauze koja počinje krajem sledeće sedmice.