HAG/DEN HAAG | 06.09.2004.

MKS JE SKUP, ALI BI NJEGOVO NEPOSTOJANJE BILO JOŠ SKUPLJE

Predstavnici zemalja osnivača stalnog Medjunarodnog krivičnog suda okupili su se na trećoj redovnoj godišnjoj skupštini u Hagu. Pozivajući osnivače da finansijski podrže sud, predsednik Skupštine ukazao da bi posledice nepostojanja suda bile mnogo skuplje.

Skupština zemalja osnivača stalnog Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) otvorena je danas u Hagu. Na skupu koji se prvi put od osnivanja suda 2002. godine održava u glavnom gradu Holandije, gde je i sedište MKS, (prve dve skupštine su bile održane u Njujorku/New York) učestvuje 80 od ukupno 94 države koje su ratifikovale Rimski statut.

Pozdravljajući učesnike, ministar inostranih poslova Holandije Bernard Bot izrazio je žaljenje što “SAD ne podržavaju MKS i njegovu aktivnost u borbi protiv nekažnjivosti”. U toj borbi, kako je naglasio predsednik suda Phillip Kirsch/Filip Kerš, ključan je princip univerzalnosti, odnosno globalne nadležnosti MKS. On je pozvao zemlje članice da što pre ratifikuju sporazum kojim se sudu obezbedjuju uslovi za nesmetan rad.

Tokom pet dana rada skupštine, delegati će izabrati i drugog zamenika glavnog tužioca MKS u čijoj će nadležnosti biti buduće istrage.

Glavni tužilac Luis Moreno Okampo/Ocampo obavestio je Skupštinu o dve već pokrenute istrage Tužilaštva MKS - u Kongu i Ugandi, najavljujući da bi, ako ne bude zastoja u hapšenju optuženih, prvo sudjenje moglo startovati u prvoj polovni sledeće godine. Sredinom 2005. može se očekivati i pokretanje još jedne istrage, ali “samo u slučaju”, kako je precizirao Okampo, “da budu obezbedjena neophodna sredstva”.

Predstavnici zemalja osnivača, medju kojima su i sve države sa prostora bivše Jugoslavije, trebalo bi da usvoje i budžet MKS za sledeću godinu od blizu 70 miliona eura, od čega bi tri miliona bilo namenjeno radu samog sekretarijata Skupštine zemalja osnivača.

Predsednik Skupštine, jordanski princ Zeid Rad Zeid al-Husein pozvao je države-osnivače da finansijski podrže sud. On je naglasio da bi "posledice nepostojanja suda" bile mnogo skuplje.