HAG/DEN HAAG | 14.05.2012.

MLADIĆ (PONOVO) TRAŽI ODLAGANJE SUĐENJA NA 6 MESECI

Nepuna dva dana uoči zakazanog početka suđenja odbrana generala Ratka Mladića uputila veću novi zahtev za odlaganje suđenja na period od šest meseci. U Tribunalu se, međutim, nastavljaju pripreme za otvaranje suđenja u sredu 16. maja ujutro

Dok čeka da se predsednik Tribunala izjasni o njenom zahtevu za diskvalifikaciju sudije Orija/Orie i obustavu postupka, odbrana Ratka Mladića je večeras Pretresnom veću kojim predsedava isti sudija uputila novi – šesti po redu – zahtev za odlaganje suđenja na period od šest meseci, zbog navodnog drastičnog kašnjenja obelodanjivanja dokaznog materijala od strane tužilaštva. Alternativno, odbrana traži od veća da tužilaštvu zabrani da poziva svedoke čiji joj iskazi nisu na vreme obelodanjeni, ili da u spise uvodi dokumente i druge dokaze koji su joj dostavljeni sa zakašnjenjem.

Mada se predsednik Tribunala Meron, koji je danas bio angažovan na celodnevnoj žalbenoj raspravi u predmetu hrvatskih generala optuženih za zločine u "Oluji", još nije izjasnio o zahtevu za diskvalifikaciju predsedavajućeg sudije koji mu je Mladićeva odbrana uputila u petak posle podne, u sudu se nastavljaju uobičajene pripreme za početak suđenja bivšem komandantu vojske bosanskih Srba, zakazan za sredu 16. maja u 9 časova ujutro.