HAG/DEN HAAG | 17.04.2007.

NA SRPSKOM, ALI NE OBAVEZNO I NA PAPIRU

Odbačena žalba Vojislava Šešelja na prošlogodišnju odluku Pretresnog veća kojom je tužilaštvo ovlašćeno da mu dokazni materijal obelodanjuje u "elektronskoj formi", odnosno na kompakt diskovima, uz obavezu Sekretarijata suda da optuženom pruži pomoć o obliku "kompjuterskog hardvera, softvera i treninga."

Žalbeno veće odbacilo je danas žalbu Vojislava Šešelja na odluku o obliku obelodanjivanja dokaznog materijala koju je Pretresno veće sudije Orija/Orie donelo 4. jula prošle godine.

Tom je odlukom, podsetimo, tužilaštvu naloženo da dokazni materijal dostavlja Šešelju preveden na srpski jezik, ali ne obavezno i na papiru, kako je zahtevao optuženi. Tužilaštvu je, naime, dozvoljeno da dokumente dostavlja u "elektronskoj formi", odnosno na kompakt diskovima, uz obavezu Sekretarijata suda da optuženom pruži pomoć o obliku "kompjuterskog hardvera, softvera i treninga."

Šešelj je verovao da je ta odluka Pretresnog veća stavljena van snage "pismenim garancijama" koje je, 8. decembra prošle godine, jednomesečnim štrajkom glađu iznudio od Sekretarijata suda. Pored ostalog, Sekretarijat se tada obavezao da će mu dokumente ubuduće dostavljati "na srpskom i na papiru", ali se ubrzo korigovao i precizirao da se to odnosi samo na materijal Pretresnog veća ali ne i tužilaštva "u čije ime nije ovlašćen da govori." Nakon toga je i Pretresno veće izdalo nalog kojim se optuženom ukazuje da "garancije" koje je iznudio od Sekretarijata ne stavljaju van snage njegovu odluku od 4. jula 2006. kojim se reguliše oblik obelodanjivanja dokaza.

Šešelj se zatim obratio Žalbenom veću tražeći da se poništi odluka od 4. jula prošle godine, ali je taj njegov zahtev danas odbačen. Međutim, odbacivanje žalbe – kako se navodi – ne znači da Šešelj ne može da od novog Raspravnog veća koje vodi njegov predmet traži izmenu važeće odluke o obliku obelodanjivanja dokaznog materijala. To veće, inače, čine sudije Robinson, Bonomi/Bonomy i Antoneti/Antonetti, koji je određen za predraspravnog sudiju u predmetu lidera srpskih radikala, optuženog za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.