HAG/DEN HAAG | 13.11.2001.

NADNICA ZA PRIZNANJE I KAJANJE

Za zločine počinjene u leto 1992. u logoru Keraterm Duško Sikirica osuđen na 15, Damir Dosen na 5 a Dragan Kolundžija na 3 godine zatvora. Priznanje krivice, istaknuto je u obrazloženju presude, doprinosi ostvarenju jedne od osnovnih funkcija Haškog tribunala: utvrđivanju istine o zločinima koji su počinjeni na prostorima bivše Jugoslavije

Pozitivnim izjašnjenjem o krivici i ispoljenim kajanjem zbog onog što su u leto 1992. godine učinili ili propustili da učine, trojica optuženih bosanskih Srba zaradili su značajno ublažavanje kazne za zločin protiv čovečnosti u kojem su, po sopstvenom priznanju, učestvovali u logoru Keraterm kraj Prijedora.

Duško Sikirica, komandant obezbeđenja logora, osuđen je na 15 godina zatvora. Pored priznanja krivice za učešće u progonu zatočenih Bošnjaka i Hrvata na političkim, rasnim i verskim osnovama, Sikirica je, takođe, priznao da je lično ubio jednog logoraša.

Damir Došen, komandir jedne od stražarskih smena u Keratermu, osuđen je na 5 godina zatvora. Pored priznanja krivice i iskrenog kajanja, za olakšavajuću okolnost mu je uzeto i to što je, prema iskazima bivših logoraša koji su svedočili pred tribunalom, često nastojao da ublaži patnje zatočenika i zaštiti ih od zlostavljanja logorskih stražara ili posetilaca.

Treći optuženi, Dragan Kolundžija, koji je takođe bio šef jedne od stražarskih smena, osuđen je na 3 godine zatvora. Najveći "popust" Kolundžija je zaslužio time što je prvi od trojice optuženih odlučio da prizna krivicu, kao i time što je - kako je istaknuto u obrazloženju presude - "u mnogim slučajevima pokušao da ublaži stravične uslove u logoru", što su mu pred sudom priznali i brojni svedoci optužbe. Budući da je u pritvoru tribunala već gotovo dve i po godine, Kolundžija će uskoro biti slobodan čovek.

Sva trojica optuženih su krivicu priznali pred sam kraj suđenja: prvo Kolundžija, uoči zakazanog početka dokaznog postupka njegove odbrane, a desetak dana kasnije i Sikirica i Došen. Prema sporazumima koje su zaključili sa tužilaštvom, optuženi su se pozitivno izjasnili o krivici po tački 3 optužnice - koja ih tereti za progon na političkim, rasnim i verskim osnovama - a tužilaštvo je odustalo od ostalih tačaka optužnice. U okviru istog sporazuma, odbrana i optužba su sudijama zajednički predložili raspone kazni za svu trojicu optuženih: Sikirici od 10 do 17, Došenu od 5 do 7 i Kolundžiji od 3 do 5 godina. Budući da je Veće ostalo u okvirima predloženog raspona kazni, odbrana i optužba, kako su se u sporazumu obavezali, neće ulagati žalbu na danas saopštenu presudu.