HAG/DEN HAAG | 03.11.1999.

NALETILIĆ JOŠ NIJE SPOSOBAN ZA TRANSFER U HAG

On treba biti pod liječničkim tretmanom u Zagrebu još najmanje dva do tri tjedna, drže dvojica nizozemskih liječnika

Liječnički tim, koji je na zahtjev Haškog tribunala jučer u Zagrebu pregledao Mladena Naletilića Tutu, u svom je nalazu ocijenio da Naletilić nije zdravstveno sposoban za transfer u haški pritvor, izvijestilo je danas Tajništvo Tribunala.

Tajništvo je, na temelju tog nalaza, izvijestilo Ured tužitelja da ne može preporučiti Naletilićev transfer. Tužiteljstvo je, naime, prethodno zatražilo da Tribunal pošalje u Zagreb nezavisan liječnički tim koji bi provjerio Tutino zdravstveno stanje zbog kojega su hrvatske vlasti prošlog mjeseca odgodile njegovu predaju. Naletilić je nedavno podvrgnut operaciji srčanih krvnih žila.

"Naletiliću treba dodatni medicinski tretman u Zagrebu. Nakon toga će, u konzultacijama s njegovim zagrebačkim liječnicima, biti odlučeno je li se dovoljno oporavio da podnese put u Den Haag", rekao je glasnogovornik tribunala Jim Landale. On je dodao da će se na to čekati najmanje dva do tri tjedna.

U svom izvještaju Tajništvu Tribunala, dvojica nizozemskih liječnika napominju da su ih liječnici u zagrebačkoj bolnici "Rebro" primili i tretirali na vrlo profesionalan način. Tribunal ne želi objavljivati imena dvojice liječnika koje je uputio u Zagreb, ali napominje da su obojica stručnjaci za problem transporta bolesnih osoba.

"Ako sve bude teklo u redu i Naletilićevo se stanje poboljša, Tribunal očekuje njegov dolazak u Pritvorsku jedinicu gdje će imati na raspolaganju liječničku njegu", napomenuo je Landale.