HAG/DEN HAAG | 26.08.2014.

NEBOJŠA PAVKOVIĆ KAZNU SLUŽI U FINSKOJ

Ostatak 22-godišnje kazne zatvora, na koju je osuđen zbog zločina nad kosovskim Albancima, general Vojske Jugoslavije služi u finskom zatvoru, saopšteno je danas u Tribunalu

Odlukom sudije Teodora/Theodor Merona predsednika Mehanizma za međunarodne sudove, koji preuzima funkcije Haškog tribunala, srpski general Nebojša Pavković je prebačen u Finsku na odsluženje ostataka 22-godišnje zatvorske kazne. Odluka je doneta još u martu ove godine, ali je držana pod pečatom do Pavkovićevog transfera u Finsku.

Finska je jedna od 17 zemalja koje su sa Haškim tribunalom potpisale sporazum o izdržavanju kazni i jedna od 13 u koje su osuđenici do sada prosleđivani. U toj zemlji do sada je kaznu odslužilo četiri osuđenika iz Haga – Zlatko Aleksovski, Anto Furundžija, Esad Landžo i Hazim Delić – a srebrenički pokajnik Momir Nikolić se još uvek nalazi u finskom zatvoru.

Nebojša Pavković je na 22 godine zatvora osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja Albanaca sa Kosova, što je rezultiralo brojnim masovnim ubistvima, zlostavljanjima i drugim zločinima nad tamošnjim civilima 1999. godine. Kazna je u januaru ove godine potvrđena pred Žalbenim većem. On je tokom sukoba na Kosovu bio komandant Treće armije i, po presudi, general od poverenja tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Zajedno sa njim pravosnažno su osuđena još četiri visoka zvaničnika Srbije – bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i načelnik Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na 18 i 20 godina zatvora, dok su kao pomagači na 15 i 14 godina osuđeni nekadašnji načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević. U istom procesu svih optužbi je oslobođen bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, a na zasebnom suđenju 18 godina zatvora dobio je policijski general Vlastimir Đorđević.

Treće haško suđenje za zločine nad kosovskim Albancima nije okončano, jer je optuženi Slobodan Milošević umro pre kraja procesa.