HAG/DEN HAAG | 19.01.2005.

NEMA NAZNAKA O POČETKU SUĐENJA ZA MASAKR U STUPNOM DOLU

Tužitelj Ken Scott je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku procijenio da slučaj Ivice Rajića "još neko vrijeme neće biti spreman za sudjenje"

Slučaj Ivice Rajića "neće još neko vrijeme biti spreman za sudjenje", procijenio je tužitelj Ken Scott/Skot na današnjoj konferenciji o stanju u postupku. Tužitelji drže da su izvršili veći dio svojih predraspravnih obaveza i da će odsad brzina priprema za glavnu raspravu ovisiti o radu obrane.

U septembru prošle godine tužitelji su obrani dostavili svoje prijedloge nespornih činjenica. No, obrana se još nije izjasnila o tome da li neke od 200 prijedloga smatra nespornima. Rajić i njegov odvjetnik Željko Olujić navode kako je do usporavanja došlo zato što stražari u Pritvorskoj jedinici žele pregledavati materijal koji advokat dostavlja Rajiću. No, sudac Liu Daqun/Daćun vjeruje da se radi o rutinskom stavljanju oznaka na dokazni materijal, a ne pregledavanju.

Bivši zapovjednik Druge operativne grupe HVO, sa sjedištem u Kiseljaku, optužen je zbog hapšenja Bošnjaka u Varešu u oktobru 1993. godine, kao i za napad na selo Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 Bošnjaka, uključujući i žene i djecu, a cijelo selo je uništeno. Nakon izručenja Tribunalu u junu 2003, Rajić se izjasnio nevinim po svim točkama optužnice.