13.07.2006.

NENORMALNO BLISKE DRŽAVE

Opisujući odnos SRJ i RSK, bivši krajinski šef krajinske diplomatije tvrdio da su to bile dve prijateljske države koje su se sticajem okolnosti zbliže "više nego što je to bilo normalno". Proterivanje Hrvata iz Krajine organizovala vlada u Zagrebu, tvrdi on

Zločine u Krajini nad Srbima, ali i Hrvatima, je činila hrvatska, a ne krajinska vlast, suština je iskaza bivšeg minitstra spoljnih poslova RSK Slobodana Jarčevića. U unakrsnom ispitivanju na suđenju Milanu Martiću, on je tvrdio da je hrvatska vlada "organizovala proterivanje Hrvata", kako bi mogla da za to optuži Srbe i "dobije medijski rat".

Dodao je da i danas veruje u svoj stav izrečen u septembru 1993. za kninski "Glas srpski" – da je hrvatska država "zlo koje Hrvate u školama uči da unište srpski narod".

Jarčević je odbijao da odgovara na pitanja o zločinima nad Hrvatima u RSK, govoreći umesto toga o nasilju Hrvata nad Srbima. Rekao je, recimo, da je u Sisku ubijeno 600 Srba, ponovio da je iz hrvatskih gradova tokom rata proterano blizu 400.000 Srba i da je hrvatska vojska tokom mandata UNPROFORA od 1992. do 1995. godine izvršila oko 700 napada na RSK, "ubijajući uglavnom civile".

Da bi ilustrovao težak položaj Srba u Hrvatskoj, svedok je ispričao kako su navodno vojnici kenijskog bataljona UNPROFOR, aludirajući na svoju robovsku prošlost, govorili: "Ja crn, ti Srbin, to je ista stvar".

Iako je ministrovao iz kancelarije u Beogradu i od saveznih vlasti primao platu, Jarčević je tvrdio da RSK i SRJ nisu bile jedna država, ali da su sankcije međunarodne zajednice učinile da se zbliže "više nego što je to bilo normalno".

Unakrsno ispitivanje biće nastavljeno sutra.