HAG/DEN HAAG | 15.03.2005.

NEUSPELO BJEGSTVO GENERALA MORIJONA IZ SREBRENICE

Britanski pukovnik Pirs Vilijem Taker svjedočio je danas o neuspjelom pokušaju generala Filipa Morijona u martu 1993. da pobjegne iz Srebrenice i o tome kako je, i zašto, odlučio da ipak ostane sa izbjeglicama. Zašto general nije mogao uvjeriti "pukovnika" Orića da prekine borbena dejstva.

Britanski pukovnik Pirs Vilijem Taker/Pyers William Tucker, svjedočio je danas na suđenju Naseru Oriću o tome kako je i zašto francuski general Filip Morijon/Phillipe Morillon, tadašnji zapovjednik snaga UNPROFOR-a u BiH, u martu 1993. godine odlučio ostati u Srebrenici duže nego što je planirao.

Po dolasku u Srebrenicu 11. marta '93., Morijon i njegova pratnja sprovedeni su u zgradu PTT-a u kojoj je održano nekoliko sastanaka sa opštinskim ratnim predsjedništvom. Kada su sutradan pokušali otići, okružile su ih izbjeglice spriječivši ih da napuste grad. Plašili su se da srpske snage obnove granatiranje Srebrenice nakon odlaska predstavnika UN-a. Upravo to se, kako je svjedok potvrdio, dogodilo u Konjević polju nakon njihovo odlaska.

Druge noći po dolasku u Srebrenicu, rekao je svjedok, general Morijon je planirao bijeg. Obučen u jaknu i s kapuljačom na glavi iskrao se iz zgrade i sklonio u obližnje ruševine, čekajući da Taker dođe po njega oklopnim vozilom. Takeru, međutim, nije uspjelo da pokrene transporter a da pri tome ne skrene pažnju izbjeglica koje su pratile svaki njegov korak.

U čekanju, general Morijon je noć proveo gledajući kako po snježnoj mećavi iz pravca Konjević polja stižu beskrajne kolone izbjeglica i ulaze u grad. Sutradan ujutro, ispričao je svjedok, Morijon se sam vratio u zgradu PTT-a i rekao: "Ostaću!"

Svaka granata ispaljena na Srebrenicu značila bi gubitak najmanje deset života, bila je procjena generala Morijona. Zato je, kako priča svjedok, Morijon narednih dana pokušao ugovoriti prekid vatre, prolazak konvoja humantirane pomoći, otvaranje zračnog koridora za otpremanje ranjenika, a rodila se ideja o tome da se Srebrenica proglasi otvorenim gradom pod zaštitom UN-a. No, trebalo je prekinuti borbena dejstva a general, kako je kazao svjedok, nije mogao uvjeriti "pukovnika" Orića da to učini.

Prema Takerovim riječima "pukovnik" Orić je rekao da ga nije briga i da on nikada neće predati oružje, te da će nastaviti ratna dejstva kako bi osigurao sredstva neophodna za odbranu enklave jer je svaki metak kojim je do tada branjena bio otet od neprijatelja. Orić nikada nije odgovorio Morijonu na pitanje da li ima zarobljenih Srba u Srebrenici.

Nasera Orića optužnica tereti po šest tačaka za ratne zločine zbog pljačke i paljenja srpskih sela u istočnoj Bosni, kao i za prebijanje i ubijanje srpskih zatvorenika u policijskoj stanici u Srebrenici.