HAG/DEN HAAG | 24.01.2007.

NIJE BILO POTREBE IZMIŠLJATI

Dokumentarni film "Nezavršeni posao" britanskog novinara Džeremi Bouena je "promuslimanski", tvrdi odbrana šestorice optuženih čelnika Herceg Bosne. "Nisam želio prikazati dobre ili loše momke" već pokazati kako je živjelo 60.000 ljudi u Istočnom Mostaru, kaže Bouen i dodaje da "nije bilo potrebe izmišljati."

Odbrana šestorice bivših čelnika Herceg Bosne je u nastavku unakrsnog ispitivanja optužila britanskog novinara Džeremi Bouena/Jeremy Bowen za "neprofesionalizam", a njegov dokumentarni film o Istočnom Mostaru pod naslovom "Nezavršeni posao" ocenila je kao "promuslimanski".

Tadašnji najviši časnik vojske bosanskih Hrvata a sada optuženi Slobodan Praljak tvrdi da je ekipu BBC "molio" da dođu snimati i u Zapadnom Mostaru što oni, kako tvrdi, iz njemu nepoznatih razloga nisu učinili. Lično im je, tvrdi, potpisao dozvolu kojom im "odobrava prolaz do posljednjeg punkta HVO na Buni".

Osim toga, Praljak tvrdi da je njegovim ličnim zalaganjem nekim drugim novinarima i humanitarnim radnicima omogućen pristup teritoriji pod kontrolom HVO, pa ne vidi razloga zašto bi to bilo zabranjeno ekipi BBC.

Bouen je na ovakve optužbe odgovorio da je ta potvrda, "ma koliko to nekome u ovom trenutku izgledalo nelogično", ekipi BBC omogućavala samo prolaz preko teritorije HVO, ali nikako i snimanje na njihovom terenu. Također smatra da u svom filmu Armiju BiH nije prikazao u "baš najboljem svjetlu" s obzirom da prikazuje i hrvatske zarobljenike na prisilnom radu na prvim linijama fronta.

"Nisam želio jedne prikazati kao dobre, a druge kao loše momke", kaže Bouen i pojašnjava da mu je namjera zapravo bila prikazati realnost - odnosno kako je živjelo 60.000 stanovnika Istočnog Mostara. "A za to", kaže , "nije bilo potrebno izmišljati i lagati".

Praljak je svjedoka u jednom trenutku upitao da li su mu, kako je kazao, "njegovi prijatelji iz Armije BiH" rekli da se na njihovoj strani borilo četrnaest britanskih plaćenika koji su ispaćivani u hrvatskim dinarima. Tražio od Bouena da, ako zna, odgovori da li su te plaćenike u BiH tada poslali britanska Vlada ili engleska kraljica. Bouen je odgovorio da o tome nije imao nikakvih saznanja ali da bi, u slučaju da je istina, to njemu bila vrlo zanimljiva priča za dokumentarni film.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem novog svjedoka mostarske zbilje iz 1993. godine. Riječ je o hirurgu srpske nacionalnosti, Jovanu Rajkovu koji je tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba radio kao ljekar u ratnoj bolnici u Istočnom Mostaru.