HAG/DEN HAAG | 22.03.2006.

NISU IMALI ČIME DA SE BRANE

Optužba je danas izvodila dokaze o zločinima nad hrvatskim civilima u krajinskim selima Poljanak i Vukovići, koja se u optužnici navode kao lokacije masovnih ubistava za koja se tereti Milan Martić

Muž, otac i rođak svedokinje Marice Vuković, koja je danas dala iskaz putem video linka, ubijeni su 7. novembra 1991. u krajinskom selu Poljanak, a istog dana je u susednom zaseoku Vukovići ubijeno još sedam hrvatskih civila. Za te zločine tereti se Milan Martić, u to vreme ministar unutrašnjih poslova SAO Krajina.

Zbog straha od stalnih granatiranja sela i sporadičnih ubistava i zlostavljanja hrvatskih civila, svedokinja je sa mužem i ćerkom od kraja avgusta 1991. godine noći provodila u šumi. Prilikom jednog od retkih dolazaka kući, 7. novembra, srpski vojnici su ih zarobili i vezali oko drveta u dvorištu porodičnog imanja. Zajedno sa njima bio je i Maričin otac, rođak i jedna suseda.

Pošto su ih isprebijali i izvređali, vojnici su odvezali žene i naredili im da "u vidu magle nestanu", a trojicu muškaraca su zadržali, govoreći da "s njima treba da obave nekakav razgovor". Marica Vuković je sa ćerkom i susedom pobegla u šumu. Kada se posle nekoliko sati vratila, u obližnjem kukuruzištu je pronašla unakažene leševe trojice muškaraca - muža sa smrskanom glavom a oca bez očiju. Bili su civili, rekla je, i nisu imali čime da se brane. Nakon toga je čula da je u susednim Vukovićima ubijeno još sedam hrvatskih civila.

Svedokinja je opisala da su vojnici koji su ubili njenog muža, oca i rođaka bili u uniformama bivše JNA, s tim što je nekolicina imala "marame i čarape na glavi". Jedan od njih je rekao da mora da nosi rukavice "da ne krvavi ruke kad kolje ustaše". Prema optužnici, zločine u Vukovićima i Poljanku izvršili su pripadnici specijalne jedinice JNA iz Niša i lokalne Teritorijalne odbrane.

Marica Vuković je nakon smrti oca i muža zajedno sa ćerkom i nekoliko komšija pobegla na teritoriju pod kontrolom Hrvatske. Vratila se tek nakon "Oluje" u avgustu 1995. godine i zatekla opustošena sela. Sve kuće u Poljanku i okolnim hrvatskim selima bile su srušene ili zapaljene, a zaselak Vukovići nikada nije obnovljen i danas ne postoji na geografskoj karti. Milan Martić je između ostalog optužen za progone i "bezobzirno razaranje i pljačkanje privatne imovine".

Svedočenje Marice Vuković danas je završeno, a optužba će sutra izvesti svog novog svedoka.