17.05.2017.

NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU POČINJE 13. JUNA

Početak novog suđenje bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije, optuženim za osnivanje, pomoć, podršku i rukovođenje tajnim policijskim i paravojnim jedinicama koje su od 1991. do 1995. počinile zločine u Hrvatskoj i BiH, zakazan za 13. juni ove godine

Novo suđenje bivšim šefovim Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću trebalo bi da počne 13. juna ove godine - saopštio je sudija Barton Hol/Burton Hall na današnjoj predraspravnoj konferenciji.

Zbog zdravstvenog stanja optuženog Stanišića suđenje će se odvijati samo tri dana sedmično, na dva zasedanja od po 90 minuta, između kojih će biti dva sata pauze. Stanišić je, inače, tražio produženje privremene slobode do kraja dokaznog postupka optužbe, o čemu će se veće izjasniti narednih dana, dok je Simatovićev branilac saopštio da je njegov klijent spreman da se vrati u Hag na početak suđenja.

Tužilac je najavio oko 140 "potencijalnih svedoka" od kojih će se većina pojaviti pred sudom samo da bi potvrdili svoje prethodne izjave i svedočenja, bili unakrsno ispitani od strane branilaca i odgovorili na eventualna sudijska pitanja. Tužilac je procenio da će mu za izvođenje dokaza biti potrebna 104 sata.

Stanišić i Simatović se, podsetimo, terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih delova Hrvatske i BiH, koje je počinjeno putem ubistava, deportacija, prisilnog premeštanja i progona. Mada je zaključilo da su na područjima SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u Hrvatskoj, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik u BiH počinjeni zločini nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima, Pretresno veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie je u maju 2013. godine većinom glasova oslobodilo Stanišića i Simatovića, zaključujući da njihova pomoć i podrška srpskim snagama u Hrvatskoj i Bosni nije bila "konkretno usmerena" na činjenje zločina.

Žalbeno veće je u decembru 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu i naložilo novo suđenje Stanišiću i Simatoviću.