HAG/DEN HAAG | 08.09.2016.

OBJAVLJEN IZVEŠTAJ INTERNE ISTRAGE O SMRTI ZDRAVKA TOLIMIRA

Bivši zamenik komandanta Glavnog štaba VRS za obaveštajno bezbednosne poslove preminuo od posledica srčanog udara, uprkos "promptnoj, efikasnoj i koordiniranoj" intervenciji osoblja Pritvorske jedinice UN. Standard zdravstvene zaštite tribunalovih pritvorenika je na nivou onog koji uživaju građani Holandije.

U Hagu su danas objavljeni nalazi interne istrage o uzroku i okolnostima smrti Zdravka Tolimira, preminulog 8. februara ove godine u Pritvorskoj jediniciUN, gde je čekao transfer na izdržavanje kazne doživotnog zatvora na koju je osuđen zbog srebreničkog genocida. Istragu je vodio danski sudija Vaun Junsen/Vagn Joensen, a na njene se nalaze čekalo punih sedam meseci, najviše zbog činjenice da je detaljni izveštaj o Tolimirovoj autopsiji Holandski forenzički institut dostavio Mehanizmu za međunarodne krivične sudove tek 15. avgusta. U njemu je potvrđen preliminarni nalaz obdukcije i istrage holandskog tužilaštva da je Tolimir umro prirodnom smrću, od posledica srčanog udara.

Izveštaj sudije Junsena detaljno opisuje Tolimirovo zdravstveno stanje 2007. godine kada je došao u Pritvorsku jedinicu UN i na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala se požalio da je - dok je bio u bekstvu - pretrpeo više moždanih udara. Po dolasku u Hag, navodi se u izveštaju sudije Junsena, kod Tolimira su dijagnosticirane izvesne srčane anomalije, ali je optuženi odbio dalje preglede i terapiju.

Uprkos odbijanju lekova, Tolimirovo zdravstveno stanje se u pritvoru značajno poboljšalo. Međutim, 2015. godine počeli su kardiološki problemi, zbog čega mu je u januaru 2015. ugrađen unutrašnji kardio defibrilator. Tokom 2015. Tolimir je imao više srčanih udara, ali je intervencijom stražara i medicinskog osoblja Pritvorske jedinice uspešno reanimiran, sve do fatalnog udara od 8. februara 2016.

Mada pokušaji reanimacuije nisu urodili plodom, intervencija osoblja Pritvorske jedinice nakon što je Tolimiru pozlilo se u izveštaju sudije Junsena opisuje kao "promptna, efikasna i koordinirana", dok se za standard zdravstvene zaštite tribunalovih pritvorenika kaže da je na nivou onog koji uživaju građani Holandije.