HAG/DEN HAAG | 29.10.2002.

OBRANA TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU

U završnoj riječi, zastupnici odbrane Mladena Naletilića Tute istakli da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu i da njihovom branjeniku "nije mjesto u sudnici"

Obrana Mladena Naletilića Tute pozvala je danas sudsko vijeće da optuženog oslobodi svih optužbi, ocijenivši kao "nevjerodostojne" dokaze koje je tužitelj prezentirao tokom 14-mjesečnog suđenja za zločine na području Mostara.

"Mom klijentu nije mjesto u ovoj sudnici," rekao je advokat Krešimir Krnik koji smatra da je optužnica protiv Tute rezultat "nerazumijevanja" i "jednostranog pristupa" tužitelja ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Tužitelj se, prema zastupnicima obrane, u velikoj mjeri oslanjao na "svjedoke iz druge ruke" koji su "spekulirali" time kakva je zapravo bila Tutina uloga. A on nije bio zapovjednik Kažnjeničke bojne 1993. godine – u razdoblju na koje se odnosi optužnica - niti je na bilo koji način imao vodeću ulogu u HVO.

Prema tvrdnji advokata Krnika, nema dokumenata koji bi ukazivali da je Tuta sudjelovao na bilo kakvim vojnim ili političkim sastancima. To, prema tezi odbrane, dovodi u sumnju optužbe da je imao zapovjedne ovlasti i da je odgovoran za napade na bošnjačke civile, za njihovo protjerivanje, zarobljavanje i odvođenje na prisilni rad.

"Ako postoji bilo kakva sumnja (u vezi sa tužiteljevim dokazima), presuda mora ići u korist optuženog", istakao je Krsnik.

I dok je tužitelj pozvao da se u ime pravde i žrtava Tuta proglasi krivim i osudi na kaznu od 35 godina zatvora, obrana drži da - takođe "u ime pravde" – on treba biti oslobođen.

Završne riječi na suđenju Tuti i Šteli nastavljaju se u srijedu izlaganjem obrane drugo-optuženog Vinka Martinovića Štele. (kraj)