HAG/DEN HAAG | 19.09.2002.

OBUSTAVLJANJE POSTUPKA PROTIV GENERALA TALIĆA

Odluka o privremenom oslobađanju obolelog generala iz haškog pritvora i razdvajanju suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini biće saopštena u petak u podne

Pošto je dobilo garancije jugoslovenske vlade za privremeno oslobađanje generala Momira Talića i pošto su i tužilaštvo i odbrana drugog optuženog, Radoslava Brđanina, zatražili razdvajanje postupka, Raspravno veće je najavilo da će sutra saopštiti pod kojim će uslovima teško oboleli general biti oslobođen iz haškog pritvora i na koji će se način nastaviti suđenje za genocid u Bosanskoj Krajini.

Tužilaštvo nije odustalo od predloga da se general Talić iz haškog prebaci u neku vrstu kućnog ili bolničkog pritvora u Beogradu, ali nije na tome danas mnogo insistiralo. Umesto toga, zahtevalo je od sudija da u uslove privremenog oslobađanja obavezno uključe zabranu Talićevog odlaska u Banja Luku, gde žive neki od svedoka koji će svedočiti u nastavku suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini.

Sudije će, do sutra, odlučiti kako će se u odsustvu generala Talića nastaviti to suđenje. Tužilac Džoana/Joanna Korner je na početku rekla da "ima instrukcije da nastavi protiv obojice" da bi potom - pošto se odbrana Radoslava Brđanina energično suprotstavila nastavku zajedničkog suđenja - zatražila da se predmet razdvoji, odnosno da se privremeno obustavi postupak protiv generala Talića, u nadi da bi se optuženi mogao vremenom dovoljno oporaviti i vratiti se u Hag na nastavak suđenja.

General Momir Talić je oboleo od raka pluća i prema prognozama specijalista ostaje mu godina dana života, što bi se hemoterapijom moglo produžiti za još dva do tri meseca.