HAG/DEN HAAG | 04.09.2013.

OD "ŠESTORKE" DO "ČETVORKE"

Statusna konferencija u žalbenom postupku srpskih zvaničnika osuđenih za zločine počinjene na Kosovu 1999. godina

Nekadašnja "Kosovska šestorka" srpskih političkih vojnih i policijskih zvaničnika, optužena za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine,u međuvremenu se svela na "četvorku". Iz nje je prvo "otpao" bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je prvostepenom presudom 2009. godine oslobođen krivice po svim tačkama optužnice.

Ostali optuženi - Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Sreten Lukić - su istom presudomosuđeni na po 22 godine, dok je Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću odmerena kazna od 15 godina zatvora. Petorica osuđenih i tužilaštvo su se žalili na tu presudu, ali je u januaru ove godine Ojdanić povukao svoju žalbu, izjavio da prihvata nalaze iz presude, nakon čega je i tužilaštvo odustalo od žalbe, a predsednik Meron potpisao odluku o prevremenom oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba VJ. Ojdanić se, tako, prošle sedmice trijumfalno vratio u Beograd, negirajući svaku odgovornost za zločine iz presude čije je nalaze, navodno, prihvatio.

U pritvoru Tribunala je, tako, ostala "Kosovska četvorka", koja se danas pojavila u sudnici na redovnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku. Predžalbeni sudija Liu Daćun/Daqun je konstatovao da nema nerešenih podnesaka i pitao optužene za zdravlje i uslove pritvora. Tom pozivu se, po običaju, odazvao samo Vladimir Lazarević.

U desetominutnom obraćanju Lazarević je detaljno opisao svoje "oralne" to jest stomatoloske probleme i požalio se da u njegovom slučaju "mere nadležnih zdravstvenih organa nisu proizvele zadovoljavajuće rezultate". Sudija Liu je optuženog uputio da se tim povodom obrati upravniku Pritvorske jedinice.