HAG/DEN HAAG | 23.10.2007.

ODBAČEN MARTIĆEV ZAHTEV ZA DISKVALIFIKACIJU NEMAČKOG SUDIJE

Kao "evidentno neosnovan" odbačen zahtev Milana Martića za diksvalifikaciju sudije Volfganga Šomburga iz sastava Žalbenog veća koje će razmatrati žalbe obeju strana na prvostepenu presudu bivšem predsedniku takozvane Republike Srpska Krajina

Nemački sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg ostaje u sastavu Žalbenog veća koje će razmatrati žalbe na prvostepenu presudu Milanu Martiću, kojom je bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina osuđen na 35 godina zatvora.

Martićev zahtev za diskvalifikaciju nemačkog sudije je "evidentno neosnovan", zaključio je tročlani sudijski panel koji je, po nalogu potpredsednika Tribunala, razmatrao tvrdnje optuženog o sukobu interesa. Optuženi je, podsetimo, tražio diskvalifikaciju zato što je sudija Šomburg nemačkog porekla, državljanin Savezne Republike Nemačke i što je svojevremeno bio državni podsekretar u nemačkom Ministarstvu pravde. Dovodeći u pitanje Šomburgovu nepristrasnost, u zahtevu se između ostalog tvrdilo da je u Martićevom slučaju "samo prisustvo nemačkog sudije" isto kao da u Žalbenom veću "sedi sudija hrvatske nacionalnosti."

Po oceni sudija Robinsona, Ađiusa/Agius i Bonomija/Bonomy, Martić i njegovi branioci nisu svojim argumentima pokazali da bi "razumni posmatrač, sa dovoljnim znanjem o relevantnim okolnostima, mogao razumno da ustanovi postojanje predrasuda kod sudije Šomburga, a u vezi sa pitanjima koja proističu iz ovog predmeta."

Na osnovu izveštaja tročlanog sudijskog panela, potpredsednik Tribunala Kevin Parker je danas odbacio Martićev zahtev.

Na prvostepenu presudu Martiću su se, inače, žalile obe strane. Odbrana zahteva da se presuda poništi a optuženi oslobodi, dok optužba traži da mu se izrekne teža kazna. Sledeća konferencija o stanju u žalbenom postupku zakazana je za 9. novembar ove godine.