HAG/DEN HAAG | 23.06.2004.

ODBAČEN ZAHTEV ZA OSLOBADJANJE GENERALA STRUGARA

Pretresno veće nije prihvatilo tvrdnje odbrane da tužilaštvo nije dokazalo odgovornost generala Strugara za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine

Sudije su ocenile da bi se na osnovu do sada izvedenih dokaza "moglo zaključiti da general Pavle Strugar jeste naredio granatiranje Dubrovnika" 6. decembra 1991. godine, da je "pomagao i podržavao" zločine za koje se tereti u šest tačaka optužnice, kao i da bi se mogao smatrati "odgovornim za zločine koje su tog dana počinili njemu podredjeni".

U zaključku odluke kojom se odbacuje zahtev odbrane za oslobadjanjem generala Strugara usled nedostatka dokaza, veće kojim predsedava australijski sudija Kevin Parker ocenilo je da tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza samo u dva slučaja - za "okrutno postupanje" prema jednoj od žrtava navedenih u optužnici, kao i za većinu objekata u dubrovačkom Starom gradu koji su prema tvrdnjama optužbe oštećeni tokom granatiranja 6. decembra 1991. godine.

Veće je prihvatilo sporazum koji su u medjuvremenu postigli odbrana i optužba da ne postoji dovoljno dokaza za oštećenja na 302 od 450 objekata navedenih u optužnici. Spisku o kojem su se saglasile strane sudije su dodale još 34 objekta, tako da je, konačno, u optužnici protiv generala Strugara ostalo 116 objekata za koje, po oceni veća, ima dovoljno dokaza da su oštećeni upravo 6. decembra 1991.

Odluka je saopštena šest dana pre nego što će odbrana generala Pavla Strugara, u ponedeljak 28. juna, započeti izvodjenje svojih dokaza i nastojati da pobije dokaze tužilaštva na osnovu kojih bi se, prema odluci sudija, bivši komandant Druge operativne grupe JNA i zapovednik Dubrovačke operacije "mogao smatrati odgovornim" za granatiranje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine.