HAG/DEN HAAG | 10.06.2010.

ODBAČEN ZELENOVIĆEV ZAHTEV ZA PREVREMENOM SLOBODOM

Zbog izuzetne težine zločina koje je počinio i činjenice da je odslužio samo trećinu odmerene petnaestogodišnje kazne zatvora, predsednik Tribunala Robinson je odbacio zahtev Dragana Zelenovića za prevremenim puštanjem na slobodu

Predsednik Tribunala Patrik Robinson odbacio je zahtev Dragana Zelenovića za puštanjem na prevremenu slobodu nakon izdržane trećine kazne. Zelenović je u januaru 2007. godine priznao krivicu za silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine i osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora. Prema zakonu Belgije u kojoj Zelenović izdržava kaznu, osuđeni može da traži prevremeno puštanje na slobodu nakon što izdrži trećinu odmerene kazne.

U odluci kojom odbacuje Zelenovićev zahtev, predsednik Robinson citira deo presude u kojoj se detaljno opisuje kada je i kako Zelenović silovao svoje žrtve označene pseudonimima 75 i 87. One su u julu 1992. godine zarobljene sa još oko 60 žena, dece i staraca i odvedene su u naselje Buk Bijela gde su ih srpski vojnici ispitivali kako bi saznali gde se kriju muškarci iz njihovih sela. Optužujući ih da lažu, vojnici i policajci su silovali obe žene. Prva je izgubila svest nakon što su je silovala desetorica neidentifikovanih vojnika a dok je Zelenović silovao drugu, koja je u to vreme imala samo 15 godina. Zelenović je priznao da je obe zatočenice silovao više puta na različitim lokacijama – u lokalnom štabu u naselju Buk Bijela, zgradi fočanske gimnazije, sportskoj dvorani Partizan i jednom napuštenom stanu.

Predsednik Tribunala je ukazao da, mada osuđeni pokazuje znake rehabilitacije, izuzetna težina zločina koje je počinio ne ide u prilog njegovom prevremenom puštanju na slobodu.

U vreme izvršenja zločina, Zelenović je predvodio paravojne jedinice u Foči i bio je zamenik komandira vojne policije. Optužnica za silovanja, mučenja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči je podignuta još u junu 1996. godine ali je Zelenović pobegao najpre u Beograd a potom u Rusiju. Uhapšen je u avgustu 2005. godine, ruske vlasti su ga u junu 2006. deportovale u Bosnu i Hercegovinu odakle je prosleđen Tribunalu.