HAG/DEN HAAG | 14.05.2010.

ODBIJEN KORDIĆEV ZAHTJEV ZA PRIJEVREMENOM SLOBODOM

Predsjednik suda Patrick Robinson odbacio zahtjev bivšeg lidera bosanskih Hrvata Darija Koridća za prijevremeno oslobađanje nakon što je izdržao polovinu zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni

Predsjednik Tribunala Patrick Robinson odbio je zahtjev za prijevremeno oslobađanje Darija Kordića koji u zatvoru u Austriji izdržava dvadesetpetogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog masakra muslimanskog stanovništva u Ahmićima i drugih zločina počinjenih u Lašvanskoj dolini.

Kordić je takav zahtjev podnio na temelju austrijskih zakona koji omogućavaju prijevremeno oslobađanje osuđenika koji su izdržali polovinu izrečene zatvorske kazne. Kordić je taj uslov zadovoljio u aprilu ove godine, ali u njegovom i slučajevima drugih "haških osuđenika" za prijevremeno oslobađanje je neophodna i saglasnost Tribunala, koji nagleda izvršenje kazni u državama koje su sa njim potpisali sporazume o "ustupanju zatvorskih kapaciteta".

Kao ključni razlog za odbijanje Kordićevog zahtjeva navodi se težina počinjenih krivičnih djela i citira se dio prvostepene presude u kojoj se navodi da su ta djela počinjena iz "nakane koja je dovela do progona i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana iz Lašvanske doline i okolnih područja", te da je to "dovelo do ustrajne kampanje u kojoj su napadana brojna sela i gradovi s okrutnošću i divljaštvom, pri čemu se nije pravila razlika s obzirom na dob žrtava".

Pretresno vijeće je u svojoj presudi zaključilo "da krivična djela na tom stepenu barbarstva ne mogu biti teža i oni koji su u njima učestvovali moraju očekivati kazne primjerene težine koje će pokazati zgražanje međunarodne zajednice".

Primajući k znanju navode uprave austrijskog zatvora o Kordićevom "dobrom vladanju" i "vrlo dobrim" ocjenama njegovog rada u zatvorskoj praonici predsjednik Robinson, između ostalog, ukazuje i na izvještaje o tri prekršaja zatvorske discipline. Ti prekršaji koje su rezultirali "zabranom kontakta" i "oduzimanjem predmeta" po ocjeni suda bacaju sumnju u potpunu rehabilitaciju osuđenog.

Dario Kordić je u decembru 2004. godine pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora. U konačnoj presudi se navodi da je Kordić, kao vodeći politički lider bosanskih Hrvata planirao napad na selo Ahmići, 16. aprila 1993. kada je ubijeno više od 100 bošnjačkih civila.

Sud je krajem aprila ove godine slično postupio i u slučaju Mlađe Radića, bivšeg zapovjednika smjene straže u logoru Omarska koji u Francuskoj izdržava kaznu od 20 godina zatvora. I u njegovom su slučaju kao glavni razlog odbijanja zahtjeva za prijevremenom slobodom navedeni okrutnost i težina počinjenih zločina. I Kordić i Radić će do nove prilike da traže prijevremenu slobodu morati da izdrže najmanje dvije trećine izrečene kazne.