HAG/DEN HAAG | 22.01.2007.

ODBRANA ILI OSVAJANJE MOSTARA

Za eskalaciju sukoba u Mostaru odbrana šestorice bivših čelnika Herceg Bosne optužuje Armiju BiH koja se, kako tvrde, 19. aprila 1993. godine pripremala za napad na položaje HVO na zapadnoj obali Neretve. Svjedok optužbe, međutim, negira da je Armija BiH planirala bilo kakav napad na Zapadni Mostar, već samo odbranu svojih pozicija u gradu

U unakrsnom ispitivanju zaštićenog svjedoka tužilaštva odbrana šestorice bivših čelnika Herceg Bosne tvrdi da je za početak sukoba u Mostaru odgovorna Armija BiH a ne HVO kako navodi optužnica.

Odbrana kao dokaz te tvrdnje navodi zapovijed Mithata Hujdura, zapovjednika Drugog bataljona Armije BiH, od 19. aprila 1993. godine kojom se, između ostalog, jedinici koja je bila stacionirana u hotelu "Mostar" nalaže da bude u pripravnosti za eventualni napad na zgradu MUP Herceg Bosne. Ovom naredbom se još nekim jedinicama Armije BiH nalaže da s lijeve obale Neretve pređu na desnu radi izvršenja određenih borbenih zadataka prema položajima HVO.

Nakon te zapovijedi je, po odbrani, uslijedio niz drugih koje nisu izdavane "u cilju odbrane" kako to tvrdi tužilaštvo, nego su imale za svrhu "osvajanje" dijela teritorije koju je prema ranijem dogovoru trebao kontrolisati HVO i učvšćivanje zauzetih pozicija.

Svjedok, inače pripadnik Drugog bataljona, je u ranijem iskazu potvrdio da je 19. aprila bio u u zgradi pomenutog hotela, ali je negirao da je Armija BiH planirala ili izvodila bilo kakav napad. Tvrdi da su se pripadnici Drugog bataljona isključivo branili od napada HVO sve dok ih, nakon dogovora na višem nivou, UNPROFOR svojim vozilima nije prevezao na sigurno.

Nakon što je predsjedavajući sudija Antoneti/Antonetti napomenuo da bi, ako su tvrdnje odbrane tačne, morali postojati i pisani izvještaji o toku izvođenja te operacije Armije BiH, optuženi general Milivoj Petković se dobrovoljno javio da sucima pojasni situaciju s "vojne tačke gledišta".

Prema generalu Petkoviću zapovijed nije morala biti izvršena istog dana kada je napisana nego da je mogla biti realizovana i desetak dana nakon toga, odnosno onog momenta kada zapovjednik "da signal" za njeno izvršenje, ali kako je kazao, "to je ono što mi ne znamo".

Suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavljeno je iskazom još jednog zaštićenog svjedoka tužilaštva o događajima u Mostaru tokom sukoba Armije BiH i HVO.