HAG/DEN HAAG | 22.09.2015.

ODBRANA: "MANJKAVI" DOKAZI O MASAKRU U REDU ZA HLJEB

Odbrana Ratka Mladića uz pomoć eksperta za balistiku iz Beograda Zorice Subotić u nastavku dokaznog postupka osporava odgovornost srpskih snaga za artiljerijski teror nad Sarajevom, uključujući i masakr u redu za hljeb u Vase Miskina 27. maja 1992.

Suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljano je iskazom Zorice Subotić, eksperta za balistiku iz Beograda. Odbrana uz njenu pomoć nastoji da pobije optužbe za artiljerijski teror nad Sarajevom i njegovim građanima. U prvom dijelu iskaza svjedoka odbrana se fokusirala na masakr u redu za hljeb u Vase Miskina 27. maja 1992., u kojem je ubijeno 26 a ranjeno 108 građana.

Incident u Miskinovoj nije među incidentima za koje se tereti Mladić, ali je spominjan u dokaznom postupku optužbe, kao ilustracija artiljerijskog terora nad Sarajevom. Na početku dokaznog postupka odbrane bezbjednjak iz kasarne VRS u Lukavici, Milorad Bukva je tvrdio da je masakr izazvan eksplozivnom napravom podmetnutom preko puta prodavnice hljeba. Sada, međutim, balistički ekspert odbrane kaže da je granata minobacača od 82 milimetra ispaljena sa udaljenosti od 100 do 120 metara, sa područja pod kontrolom Armije BiH.

U svom ekspertskom izvještaju Zorica Subotić ukazuje na manjkavosti dokaza sarajevskih istražitelja o incidentu u Miskinovoj. Ona tvrdi da policijski izvještaj o incidentu nije sačinjen na licu mjesta, već je potpisan nakon što je prostor očišćen i priložen u dosije o incidentu tek u avgustu 1992. godine. Navodi, također, da su po iskazima svjedoka u Misikinovu pale dvije granate, dok se u dokumentaciji koja joj je bila na raspolaganju spominje samo jedna. Subotić je ustanovila i "nesklad" u broju i identitetu stradalih iz policijskog izvještaja i sa spomen-ploče na mjestu incidenta.

Odbrana je, između ostalog, emitovala policijski snimak lica mjesta načinjen na dan masakra. Krater granate sa tog snimka, tvrdi Subotić, ne odgovara krateru koji su ona i kolega koji joj je pomagao u izradi izvještaja pregledali u septembru 2010. Do istog zaključka su došli i kada su krater sa fotografija sarajevske policije uporedili sa kraterom koji se vidi na snimku performansa čeliste Vedrana Smajlovića u Miskinovoj.

Odbrana je, također, emitovala televizijski izvještaj u kojem se ukazuje na djelovanje snajperista za vrijeme pružanja pomoći povrijeđenim ljudima. Pošto se, kako je rekla, mjesto incidenta nalazi "između visokih zgrada" Subotić isključuje mogućnost da je ono moglo biti izloženoj srpskoj snajperskoj vatri, budući da su najbliži srpski položaji bili udaljeni oko 1.700 do 1.800 metara.

U nastavku svjedočenja Zorica Subotić je govorila o nalazima do kojih je došla istražujući incident u Dobrinji od 1. juna 1993, kada su granatirani akteri i posmatrači fudbalske utakmice. Njen iskaz se nastavlja sutra.