HAG/DEN HAAG | 13.01.2010.

ODOBRENA PREVREMENA SLOBODA ZA DRAGANA JOKIĆA

Iako je Dragan Jokić osuđen zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja a potom i za nepoštovanja suda, predsednik Tribunala ipak odlučio da bivši oficir VRS zadovoljava uslove da bude pušten na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne od devet godina i četiri meseca zatvora

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson je odobrio zahtev Dragana Jokića, bivšeg načelnika inžinjerije Zvorničke brigade VRS, da bude pušten na prevremenu slobodu nakon izdržane dve trećine izrečene zatvorske kazne. Jokić je u januaru 2005. godine proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, istrebljenje i progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na kaznu od devet godina zatvora. Ta kazna, koju je potvrdilo i Žalbeno veće, je u julu prošle godine uvećana za još 4 meseca zato što je Jokić odbio da svedoči u predmetu "Srebreničke sedmorke", što je kvalifikovano kao nepoštovanje suda.

Jokić je većinu kazne proveo u Pritvorskoj jedinici UN a u zatvor u Austriji je prebačen tek krajem decembra 2008. godine. Nakon zahteva za prevremeno puštanje na slobodu koji je podneo u junu 2009, austrijske vlasti su obavestile Sekretarijat da se osuđeni "dobro vladao" i da je njegov zahtev u skladu sa austrijskim zakonodavstvom. Austrija je predložila Sekretarijatu da se Jokićev zahtev odobri.

Mada je ukazao da je Jokić osuđen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja kao i nepoštovanje suda, predsednik Tribunala je ipak zaključio da je Jokićev zahtev "u skladu sa interesima pravde i opštim pravnim principima". Jokićevo odbijanje da "sarađuje sa tužilaštvom" i svedoči u predmetu Srebreničke sedmorke, po mišljenju sudije Robinsona, "ne treba da bude od presudne težine" za odluku o njegovom puštanju na slobodu.

Sekretaru Tribunala je naloženo da odluku koja stupa na snagu polovinom februara što je pre moguće prosledi austrijskim vlastima.