HAG/DEN HAAG | 02.12.1999.

ODVJETNIK AVRAMOVIĆ BRANI SE OD OPTUŽBI DA JE PRIJETIO POTENCIJALNOM SVJEDOKU I TRAŽIO LAŽNO SVJEDOČENJE

Avramović tvrdi kako tog svjedoka uopće nije namjeravao zvati da svjedoči pred Haškim tribunalom

Beogradski odvjetnik Branislav Avramović, optužen da je prijetio jednom potencijalnom svjedoku i tražio ga da lažno svjedoči, negirao je tu optužbu tvrdeći kako spomenutog svjedoka uopće nije namjeravao zvati da svjedoči u obranu njegovog klijenta Milana Simića pred Haškim tribunalom.

Avramović je, zajedno s Milanom Simićem, optužen za pokušaje da potkupi i zastraši svjedoka čiji je nadimak Agnes. Agnes se u svibnju/maju obratio haškom istražitelju u BiH tvrdeći da se boji za svoj život i da se zato skriva u bazi SFOR. Agnes je posljednjih godina pod imenom Damir Janković živio u Srbiji. Nakon razgovora s istražiteljem je, zbog zaštite, prebačen u Hag. Sudsko vijeće za predmet Bosanski Šamac je 29. rujna/septembra otvorilo raspravu na kojoj utvrđuje točnost optužbi zbog kojih bi Simić i Avramović mogli biti okrivljeni za nepoštivanje suda.

Milan Simić je jedan od četvorice optuženika za zločine u Bosanskom Šamcu. On se predao Tribunalu u veljači/februaru 1998. ali je, s obzirom na invaliditet, do lipnja/juna ove godine bio privremeno oslobođen iz haškog pritvora. Tužitelj navodi da su Simić i Avramović prošle godine telefonski prijetili Agnesu i da su mu nudili novac, stan i posao ako svjedoči u Simićevu korist. Avramović je, kako navodi tužitelj, nagovarao svjedoka da kaže kako Simić nije bio u zgradi škole u Bosanskom Šamcu koja je korištena kao zatvor te je takav lažni iskaz snimao i "uvježbavao" sa svjedokom.

Avramović, međutim, kaže da mu je Agnes, koji je kao Bošnjak bio zarobljen nakon srpskog preuzimanja vlasti u Bosanskom Šamcu, sam rekao da Simića nije vidio u zgradi škole. "Budući da je moj klijent u razgovoru s tužiteljima izjavio da je samo jednom prilikom bio u školi - meni Agnesovo svjedočenje nije bilo bitno", objasnio je odvjetnik.

Tužitelj je u sudnici pustio tonske snimke telefonskih razgovora, koje je načinio haški istražitelj u BiH nakon što mu se Agnes u svibnju/maju ove godine obratio za zaštitu. Jedna od snimaka odnosi se na razgovor Agnesa i Avramovića u kojemu Agnes kaže kako mu treba novac, a Avramović odgovara: "Poslat ću ti". Odvjetnik, međutim, tvrdi da je Agnes tada prvi put spomenuo novac, te da mu je on odgovorio: "Pozvat ću te. "Druga snimka pokazuje kako je Agnes zvao u Avramovićevu kancelariju, no Avramovića tamo nije bilo, te se Agnes kod Avramovićevog kolege Igora Pantelića raspitivao za početak "programa", za koji je rekao da je bilo uvježbavanje svjedočenja. Avramović pak odgovara kako nije s Agnes dogovarao nikakav program vezan uz suđenje Simiću. Ovo saslušanje trebalo bi biti okončano do kraja tjedna.