HAG/DEN HAAG | 07.11.2008.

OPTUŽENI ISPITUJE BRANIOCA

Momčilu Krajišniku odobreno da u dodatnom izvođenju dokaza u žalbenom postupku pozove svog nekadašnjeg branioca Nikolasa Stjuarta za koga tvrdi da ga je "nekompetentno zastupao" u prvostepenom postupku kada je osuđen na 27 godina zatvora. Stjuartov iskaz zakazan za utorak 11. novembar

Mada je prošle nedelje izgledalo da je posle iskaza Radovana Karadžića, Džordža Menoa/George Mano i Stefana Karganovića okončano dodatno izvođenje dokaza u žalbenom postupku Momčila Krajišnika, Žalbeno veće je odlučilo da odobri zahtev žalioca i pozove još jednog "dopunskog" svedoka. Radi se o Krajišnikovom bivšem braniocu, engleskom advokatu Nikolasu Stjuartu/Nicholas Stewart, na čije se ponašanje i postupke tokom prvostepenog procesa u više navrata žalio i sa kojim se sukobljavao u sudnici.

U žalbi na prvostepenu presudu Krajišnik je, između ostalog, naveo da "nije imao kompetentnog branioca", što su u izjavama pred Žalbenim većem prošle nedelje potvrdili i bivši članovi tima odbrane Meno i Karganović. Njihova svedočenja su, međutim, data na sednici zatvorenoj za javnost, pa je za očekivati da će izostati i javni prenos Krajišnikovog dijaloga sa Stjuartom. Bivšem predsedniku Skupštine bosanskih Srba je, inače, odobreno da se sam zastupa u žalbenom postupku, pa tako i da ispituje dopunske svedoke.

Prvostepenom presudom iz septembra 2006. godine Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina koje su Vojska Republike Srpske i druge srpske regularne i paravojne jedinice počinile nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Stjuartov iskaz je zakazan za utorak 11. novembra u 14:30 časova u sudnici broj tri.