HAG/DEN HAAG | 10.05.2005.

OPTUŽENI MISLI DA MU BRANITELJ “OPSTRUIRA OBRANU”

Sudac je zabrinut zbog mogućnosti da se pripreme za suđenje Ivici Rajiću produže zbog neslaganja optuženog i njegovog advokata oko nekih detalja obrane

Suđenje Ivici Rajiću, bivšem zapovjedniku HVO u Kiseljaku, trebalo bi početi krajem ove ili početkom sljedeće godine, kazao je predraspravni sudac na današnjoj konferenciji o stanju u postupku. Međutim, sudac je zabrinut zbog mogućnosti da se pripreme za suđenje produže zbog neslaganja optuženog i njegovog advokata oko nekih detalja obrane.

Rajić je danas kazao sucu da njegov advokat Željko Olujić “nije precizno slijedio upute” koje mu je klijent dao u vezi činjenica koje obrana neće osporavati na suđenju. “S nekim stvarima se ne slažem i mislim da se, svjesno ili ne, moja obrana opstruira”, rekao je optuženi.

Budući da advokat nije došao na današnju statusnu konferenciju, na kojoj je Rajića zastupala ko-braniteljica Doris Košta, sudac Liu Daqun/Daćun je predložio da se optuženi i njegov advokat što prije sretnu i razriješe problem.

Redovite pripreme za glavnu raspravu teku bez većih zastoja te će u julu, kako je najavljeno, tužitelj dostaviti svoj predraspravni podnesak. Tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot predviđa da će na suđenju izvesti oko 30 svjedoka i priložiti još 20-tak pisanih izjava drugih svjedoka.

Rajić je optužen zbog ubojstava bošnjačkih civila u selu Stupni Do te zatočavanja i zlostavljanja Bošnjaka u Varešu u novembru 1993. godine.