HAG/DEN HAAG | 07.07.2011.

OSLOBOĐEN VESELIN ŠLJIVANČANIN

Odobren zahtev majora bivše JNA Veselina Šljivančanina da bude pušten na slobodu nakon što je odslužio dve trećine desetogodišnje zatvorske kazne izrečene za zločine počinjene 20. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson je odobrio zahtev majora bivše JNA Veselina Šljivančanina da bude pušten na prevremenu slobodu. Šljivančanin je do 20. juna ove godine odslužio 2.434 dana ili dve trećine desetogodišnje zatvorske kazne koja mu je izrečena za pomaganje i podržavanje mučenja zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, 20. novembra 1991. godine. Prema praksi Tribunala, osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže najmanje dve trećine izrečene kazne.

Tužilaštvo je Šljivančanina teretilo za progon, istrebljenje, ubistvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu koje je nakon pada Vukovara 18. novembra 1991. godine, potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici. Prema optužnici, Šljivančanin je 20. novembra u jutarnjim časovima izvršio trijažu ranjenika i bolesnika a njih oko 190 je autobusima prevezeno najpre u kasarnu JNA u Vukovaru a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Tamo su prepušteni pripadnicima lokalne Teritorijalne odbrane koji su ih tokom noći pogubili na obližnjem stratištu Grabovo.

Šljivančanin je prvostepenom presudom u septembru 2007. godine oslobođen odgovornosti za ubistvo zarobljenika, osuđen je na kaznu od pet godina zatvora i pušten je na slobodu. Dve godine kasnije, Žalbeno veće je preinačilo tu presudu i Šljivančanina je proglasilo krivim i za mučenje i za ubistvo ratnih zarobljenika a petogodišnju osudu je zamenilo kaznom od 17 godina zatvora. U postupku revizije Žalbeno veće je u decembru 2010. godine ukinilo sopstvenu presudu i Šljivančaninu izreklo novu kaznu od 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja.

Pozivajući se na izveštaj uprave Pritvorske jedinice, predsednik je naveo da se Šljivančanin dobro uklopio u zatvorski život, da je bio u "dobrim odnosima" sa širokim krugom pritvorenika i osobljem kao i da je "ostao psihički uravnotežen" i pored toga što nije mogao da prihvati povišenu kaznu nakon presude po žalbi i revizije.

Mada je ukazao da su zločine koje je Šljivančanin počinio "izuzetno teški" i da osuđeni iskazuje "žaljenje zbog žrtava" ali ne i "kajanje zbog svojih postupaka", predsednik Tribunala je odlučio u korist Šljivančaninovom zahtevu. Nekadašnji oficir bivše JNA je već na slobodi, budući da je odluka kojom mu je to odobreno postala javna tek nakon što je Šljivančanin napustio Pritvorsku jedinicu UN.