HAG/DEN HAAG | 30.11.2001.

PAŠKO LJUBIČIĆ PRED SUDOM

Bivši zapovjednik 4. bojne Vojne policije HVO izjasnio se da nije kriv ni po jednoj točki optužnice koja ga tereti za zločin u Ahmićima i druge napade na bošnjačke civile u Lašvanskoj dolini

Paško Ljubičić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni, koji se ovog mjeseca dobrovoljno predao Tribunalu, izveden je danas pred sudsko vijeće gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 11 točaka optužnice koja ga tereti za zločine u Ahmićima i drugim mjestima Lašvanske doline.

Nakon što je njegov advokat Tomislav Jonjić kazao kako "nije neophodno" da se u sudnici čita cijela optužnica, budući da ju je Ljubičić pročitao i da je svjestan optužbi, kineski sudac Liu Daqun/Daćun je prešao na sam postupak izjašnjavanja. Haška optužnica Ljubičića tereti za progone Bošnjaka na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, za napade na civilne ciljeve, ubojstva, nasilje, uništavanja, pljačku i okrutno postupanje - a ta se djela kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Ljubičić je na svaku točku optužnice odgovorio: ''Nisam kriv."

Fokus optužnice protiv bivšeg zapovjednika 4. bojne Vojne policije je napad na Ahmiće. Tužitelj ga tereti ne samo zbog njegove zapovjedne pozicije već i za sudjelovanje u planiranju i izvršenju napada u kojemu je, 16. travnja/aprila 1993., ubijeno preko stotinu Bošnjaka, među kojima brojne žene, djeca i starci, a bošnjačke su kuće zapaljene.

Nakon izjašnjavanja optuženog, saslušanje u sudnici je brzo zaključeno budući da su tužitelji izvijestili sud da je obrani već predan materijal kojim je optužba potkrijepila optužnicu, izuzev transkripata sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću, koje tužitelji namjeravaju koristiti u ovom predmetu. Optužbu će zastupati Mark Harmon, američki tužitelj koji je vodio slučaj protiv Blaškića.

Ljubičić (36) je transferiran u nadležnost Tribunala prije devet dana, nakon što se 9. studenog/novembra predao policiji u Hrvatskoj. Predaja optuženog - koji je, prema njegovoj današnjoj izjavi sudu, do svoje predaje živio u Hrvatskoj - uslijedila je nekoliko dana nakon što je Haško tužiteljstvo skinulo pečat s optužnice protiv njega.