HAG/DEN HAAG | 07.02.2007.

PJEŠAČKI MOST – "REGULARNI" VOJNI CILJ

U nastavku suđenja šestorici bivših čelnika Herceg Bosne svjedočio Enes Vukotić koji je u maju 1993. snajperskim hicem ranjen na pješačkom mostu koji spaja Donju Mahalu na lijevoj i naselje Luke na desnoj obali Neretve. Odbrana tvrdi da je most bio "regularni vojni cilj"

Na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne svjedočila je i osma žrtva mostarskog "snajperskog rata". Enes Vukotić je 13. maja 1993. godine ranjen u predjelu koljena, prilikom pokušaja da pređe pješački most preko Neretve s namjerom da potraži lijekove za kćerku koja je nekoliko dana ranije ranjena u granatiranju.

Prije nego što je krenuo preko mosta koji spaja Donju Mahalu na lijevoj i naselje Luke na desnoj obali Neretve svjedok se naivno, kako je rekao, na trenutak sklonio iza kontejnera misleći da je na sigurnom. Pored njega su stajala dvojica policajaca koji su legitimisali nepoznate ljude koji su prelazili most jer je, navodi svjedok, tih dana "dizanje mostova bilo u modi". Nekoliko trenutaka nakon toga pogođen je snajperskim hicem za koji tvrdi da je ispaljen sa položaja HVO na brdu Stotina.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da se početkom jula 1992. godine priključio Teritorijalnoj odbrani ali da je ubrzo bio otpušten jer "nije bilo dovoljno municije i cigareta" koje su dijeljene borcima. U maju 1993. godine ponovo se priključio Drugom bataljonu Armije BiH koji je čuvao Donju Mahalu. Tvrdi da je u momentu ranjavanja bio u civilnoj odjeći.

Na sudijsko pitanje zašto je tokom dana pošao preći most kada je tada on najizloženiji snajperskoj vatri a ne noću kad je bilo sigurnije, svjedok je "priznao" da je što se toga tiče možda pogriješio i upitao - "ali, zar je to razlog da me neko gađa."

Odbrana je tvrdila da je most kod kojeg je Vukotić ranjen regularni vojni cilj. Naime, kako je to usvrdio optuženi Slobodan Praljak, most je to postao čim je preko njega prešao jedan vojnik Armije BiH.

Nikolasa Stjuarta/Nicholas Stewart advokata odbrane Milivoja Petkovića zanimalo je da li je svjedok imao "baš toliku potrebu" da ide po lijekove za kćerku na drugu obalu a istovremeno je bio spreman "ostaviti je bez oca" izloživši se vatri na taj način.

Nakon što su ga sudije upozorile da "ne gubi vrijeme nizašta" advokat Stjuart je ustvrdio da je svjedokova tvrdnja da je "naivno mislio" da iza kontejnera gdje se bio skonio nije opasno "potpuno deplasirana" s obzirom da su se tu nalazila i dvojica policajaca.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjm vještaka koji će dati stručno mišljenje o dvanaest snajperskih incidenata u Mostaru. Holanđanin Van der Vajden/Weijden će svoj iskaz nastaviti sutra nakon čega će uslijediti unakrsno ispitivanje odbrane.