HAG/DEN HAAG | 29.03.2012.

POSLEDNJE PRIPREME ZA SUĐENJE RATKU MLADIĆU

Nakon što je sudija Ori saopštio niz rokova koji su postavljeni tužilaštvu i odbrani u okviru priprema sa početak suđenja 14. maja ove godine, reč je uzeo Ratko Mladić, predstavljajući se kao borac za istinu koji ne brani sebe, odriče postojanje BiH i želi da se slobodan vrati u Beograd, "glavni grad srpskog naroda" podeljenog rekom Drinom

Sedma konferencija o stanju u postupku protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) protekla je u poslednjim pripremama za početak suđenja koje je zakazano za 14. maj ove godine. U 11 tačaka optužnice, Mladić se tereti za dvostruki genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa postavljenim rokovima, tužilaštvo je dužno da do 20. aprila obavesti Veće o vremenu koje će im biti potrebno za izlaganje uvodne reči. Isti rok je postavljen odbrani da se izjasni da li želi da iznese svoju uvodnu reč nakon tužilaštva i da li će se optuženi Mladić obratiti veću izjavom bez polaganja zakletve.

Predraspravni sudija Alfons Ori/Alphons Orie je ukazao da je tužilaštvu i odbrani odobreno 30 do 60 minuta za glavno ispitivanje svedoka čiji će iskaz delom biti zasnovan na prethodno datim pisanim izjavama ili transkriptima sa suđenja na kojima su se već pojavili. Za unakrsno ispitivanje, odbrani će biti na raspolaganju 2 i po sata a u slučaju svedoka koji daju iskaz "uživo" - 60 odsto od vremena koje je iskorišćeno u glavnom ispitivanju. Veće je odredilo 14. april kao rok do kojeg tužilaštvo treba da dostavi spisak prvih svedoka. Kako je danas rečeno, 14 svedoka tužilaštva će osporavati Mladićevu odbranu alibijem a oko 4 sata će biti utrošeno za iskaze svedoka koji su bili u središtu talačke krize 1995. godine.

Na statusnoj konferenciji je bilo reči i o obelodanjivanju koje je uglavnom završeno, presuđenim i usaglašenim činjenicama i izveštajima veštaka. Ukoliko tužilaštvo ne ispuni u potpunosti obavezu obelodanjivanja, branilac Branko Lukić je zatražio da se početak suđenja odloži.

Pred kraj rasprave, sudiji se obratio Mladić koji je rekao da ga interesuje samo "istina" i da "ne brani sebe", ali želi da se "izbori da kao slobodan čovek ide u Beograd, glavni grad srpskog naroda" kako bi bio sa porodicom pa makar "jeo iz kontejnera". Mladić se požalio na ukočenost desne strane tela koja ga onemogućava da koristi računar i čini ga "usporenim" i zamolio je predsedavajućeg sudiju da ga opomene kad se "zalaufa i podigne glas" što je ovaj i učinio nekoliko puta. Optuženi je takođe rekao da ne prihvata presuđene činjenice i pisane izjave svedoka, već želi da se u sudnici suoči sa svima koji ga optužuju. Otkrio je i deo svoje odbrane alibijem, rekavši kako je 16. jula 1995. godine, u vreme zločina u Srebrenici za koje se tereti, bio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Mladić je takođe otkrio da i dalje zastupa stav po kojem su Srbi sa jedne i druge strane Drine "naš narod" a onda je negirao da postoji "država Bosna i Hercegovina" i negodovao pošto ga, kako kaže, posećuju samo zvaničnici iz Srbije ali ne i Republike Srpske.

Bivši komandant Glavnog štaba VRS je došao u sudnicu u odelu, sa kravatom, bez kape i za razliku od prethodnih statusnih konferencija, sa sudijom je razgovarao uglavnom smireno i sa poštovanjem. Na kraju je rekao da želi da "izgladi odnose sa sudom" i da će ubuduće ustajati kad sudija uđe u sudnicu kako bi na pravi način učestvovao u postupku.

Sledeći put Mladić će se u sudnici pojaviti 24. aprila, na pretpretresnoj konferenciji.