12.06.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

POSLEDNJI SVEDOK MLADIĆEVE ODBRANE

Ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je u oktobru 2012. bio prvi svedok odbrane Radovana Karadžića, vratiće se naredne sedmice u sudnicu kao poslednji svedok u dokaznom postupku Ratka Mladića

Iskazom ruskog pukovnika Andreja Demurenka, bivšeg načelnika štaba UNPROFOR za sektor Sarajevo, odbrana Ratka Mladića će ove sedmice zaključiti izvođenje svojih dokaza.

Izvođenjem ruskog pukovnika na klupu za svedoke odbrana nastoji da ospori odgovornost Mladićevih snaga za drugi masakr na tržnici Marakale, u kojem je 28. avgusta 1995. ubijeno 47 a ranjeno 75 Sarajlija. Demurenko je, naime, nakon masakra sproveo istragu u kojoj je, kako tvrdi, utvrdio da kobne granate nisu mogle da budu ispaljene sa položaja koje su držale srpske snage. Ruski pukovnik je o tome svedočio na suđenjima ratnom komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću i bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali nije uspeo da uveri sudije u pouzdanost svojih zaključaka o poreklu granata koje su izazvale masakr. Mladićeva odbrana, po svoj prilici, računa da bi u trećem pokušaju Demurenko mogao biti srećnije ruke.

Mladić će se u utorak pojaviti u sudnici prvi put nakon 5. maja 2016. kada je okončan iskaz demografskog veštaka odbrane Svetlane Radovanović. U prvih pet i po meseci ove godine veće pred kojim se odvija suđenje Mladiću zasedalo je samo 12 radnih dana, tokom kojih je odbrana izvela ukupno šest svedoka. Završne reči na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid i druge zločine koje su tokom rata u BiH počinile snage pod njegovom komandom, biće održane na jesen ove godine, a izricanje presude je planirano za novembar 2017.

Poslednji svedok Mladićeve odbrane će, ujedno, biti i poslednji svedok pred Tribunalom, budući da će se izvođenje dokaza u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odbijati pred takozvanim Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.