05.07.2006.

POTVRĐENA ODLUKA O USTUPANJU PREDMETA PAŠKA LJUBIČIĆA

Žalbeno veće potvrdilo odluku od 12. aprila kojom se predmet Paška Ljubičića prepušta Bosni i Hercegovini. Ljubičić će biti prebačen u Sarajevu u roku od 30 dana

Paško Ljubičić će u narednih mesec dana biti prebačen u Sarajevo, pošto je Žalbeno veće Tribunala odbacilo njegovu žalbu na odluku specijalnog sudskog veća od 12. aprila ove godine kojom je predmet prepušten Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Bivši zapovednik Vojne policije Hrvatskog Vijeća obrane (HVO) u Srednjoj Bosni se tereti za napade na Ahmiće i okolna sela u kojima je ubijeno više od 100 bošnjačkih civila a mnogi su ranjeni. Tereti se i za nezakonito zatvaranje Bošnjaka i razaranje i pljačku njihove imovine 1993. godine, na području opština Vitez i Busovača.

Ljubičić je u žalbi tvrdio da je veće pogrešilo u primeni prava i u činjenicama, te da je propustilo da ispita da li su sudovi u BiH "adekvatno pripremljeni" za slučajeve upućene iz Tribunala po pravilu 11 bis. Takav propust, tvrdila je odbrana u žalbenom podnesku, vodi "pogrešnom izvršenju pravde."

Ljubičić je inače tražio da se njegov predmet prepusti hrvatskom pravosuđu.