HAG/DEN HAAG | 28.02.2005.

POTVRĐENE KAZNE OPTUŽENIMA ZA PRIJEDORSKE LOGORE

Četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje Žalbeno veće Tribunala potvrdilo kazne u rasponu od pet do dvadesetpet godina zatvora

Žalbeno veće Tribunala potvrdilo je danas presudu Pretresnog veća iz novembra 2001. godine kojom su Dragoljub Prcać, Miroslav Kvočka, Mlađo Radić i Zoran Žigić proglašeni krivim za zločine počinjene u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u leto 1992. godine i osuđeni: Kvočka na 7, Radić na 20, Žigić na 25 i Prcać na pet godina zatvora. Veće je uvažilo samo nekoliko stavki iz žalbi Kvočke i Žigića, koje međutim nisu uticale na težinu kazne na koju su osuđeni prvostepenom presudom.

Presudom Žalbenog veća okončan je postupak za zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, ali je o događanjima u tim logorima bilo reči i na suđenju Momčilu Krajišniku, a biće i u procesima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Stojanu Župljaninu, kada i ako stignu u Hag.

Za zločine u prijedorskim logorima izrečeni su prva, kao i dosad najteža, presuda Haškog tribunala. Prvom presudom, iz maja 1997., Duško Tadić je osuđen na kaznu zatvora od dvadeset pet godina zatvora, što je Žalbeno veće kasnije smanjilo na 20 godina. Omarska, Keraterm i Trnopolje su bili jedna od glavnih stavki u optužnici protiv bivšeg predsednika opštine i Kriznog štaba Prijedora, Milomira Stakića, dosad jedinog optuženog kome je prvostepeno veće izreklo najtežu kaznu predviđenu statutom Tribunala – doživotni zatvor. Njegov je predmet trenutno u žalbenom postupku.

Osim četvorice optuženih kojima je danas potvrđena kazna, Pretresno veće je istom presudom osudilo i Milojicu Kosa na šest godina zatvora. Kos je prvo uložio, a zatim povukao žalbu na tu presudu, te je nakon dve trećine odslužene kazne, u julu 2002. godine, prevremeno oslobođen.