HAG/DEN HAAG | 05.04.2002.

PRALJAK "SVJEDOK, A NE OPTUŽENI"

Protuispitivanje generala Slobodana Praljka i danas je većim dijelom bilo posvećeno pitanjima koja su se ticala zapovjedne odgovornosti svjedoka dok je bio na čelu HVO, a ne odgovornosti optuženih Tute i Štele. Suci uvjeravali Praljka da se ne treba osjećati "kao optuženi, već kao svjedok"

U nastavku protuispitivanja od strane tužitelja, general Slobodan Praljak je danas ponovio kako Mladen Naletilić Tuta, kojemu se sudi zbog progona Bošnjaka u Mostaru, nije bio u vojnoj strukturi HVO niti pod njegovim zapovjedništvom u vrijeme Praljkovog zapovijedanja Hrvatskim vijećem obrane. Međutim, Praljak je pod svoje zapovjedništvo "stavio" takozvane anti-terorističke jedinice, za koje optužba tvrdi da su pripadale Tutinoj Kažnjeničkoj bojni.

Svjedoci pred Tribunalom imaju pravo odbiti da odgovore na pitanja koja mogu ukazivati na njihovu moguću krivnju, ali to pravo general Slobodan Praljak nije iskoristio. Naime, Tutina obrana dokazuje, a to je Praljak potvrđivao kao svjedok obrane, da anti-terorističkim jedinicama nije zapovijedao Tuta već Operativna zona Mostar. Jednu od takvih jedinica vodio je drugo-optuženi Vinko Martinović Stela. "Dok su te jedinice bile na crti obrane, zapovjedni lanac je išao do mene", rekao je Praljak. "To znači da ste vi bili odgovorni za njihovo ponašanje?", zaključio je tužitelj Kenneth Scott koji Štelinu jedinicu tereti za zlostavljanje bošnjačkih zatočenika dovođenih s Heliodroma na borbene linije.

Obrana je na to reagirala tražeći da suci obavijeste svjedoka da nije dužan odgovarati na takva pitanja. No, suci su mišljenja da je to trebala učiniti obrana. Praljak je tada uzeo riječ da bi objasnio kako "zapovjedni lanac jest išao do njega, ali da zapovjedni lanac nije i lanac odgovornosti" za djela koja počine pojedinci ili jedinice u sastavu vojske kojom je on zapovijedao. Na tvrdnju tužitelja da je zapovjednik HVO morao biti u poziciji da kazni vojnike koji su prekršili naredbe, Praljak je ustvrdio da to nije bilo moguće u vojsci koja je funkcionirala na principu dobrovoljnosti.

Protuispitivanje Praljka i danas je većim dijelom bilo posvećeno pitanjima koja su se ticala Praljkove zapovjedne odgovornosti, a ne odgovornosti optuženih Tute i Štele. Nakon što ga je jučer ispitivao o djelovanju podređenih mu HVO jedinica u Stolcu, danas je tužitelj Scott/Skot tražio pojašnjenja o napadu HVO na Prozor u jesen 1992, gdje su, tvrdi tužitelj, "vojnici pod Praljkovom kontrolom spalili većinu bošnjačkih kuća." I dok se Praljak branio da je u Prozoru pokušavao "smiriti situaciju", Scott je naveo kako je Praljak bio na toj lokaciji baš u vrijeme dok su gorile kuće, a HVO je slavio okrećući janjca.

"Ja u to doba nisam bio dio zapovjednog lanca HVO", rekao je svjedok dodajući da su janjca okretali HOS-ovci. Zaključujući da tužitelj "bezočno laže", Praljak je suce uvjeravao da je svoj posao "radio časno"i da mu je stoga "teško slušati optužbe ovog tipa."

Premda nisu tražili od optužbe da prestane postavljati pitanja koja se tiču odgovornosti svjedoka, suci su uvjeravali Praljka da se na ovom suđenju ne treba osjećati "kao optuženi, već kao svjedok - i da ga sud tako tretira."

Protuispitivanje generala Slobodana Praljka nastavlja se u ponedjeljak.

Vjera Bogati