HAG/DEN HAAG | 08.10.2013.

PRALJAK "ŽRTVA ZAVJERE"

Na prvoj statusnoj konferenciji nakon izricanja presude Slobodan Praljak se požalio da Sekretarijat suda protiv njega vodi "komplot". Zamjera što se dokumenti koji se odnose na njegovo imovno stanje vode kao "tajni", traži njihovo objelodanjivanje i obećava da će ih, ukoliko se njegov zahtjev ne ispuni, u odbranu svog dostojanstva objaviti "urbi et orbi"

Na prvoj statusnoj konferenciji nakon izricanja presude šestorici bivših lidera Herceg Bosne Slobodan Praljak se požalio sudiji Teodoru/Theodor Meronu da Sekretarijat suda protiv njega vodi "komplot", odnosno zavjeru. Navodna zavjera se ogleda u nalogu Praljku da vrati dug od tri miliona i 293 hiljade eura koliko je iz tribunalovog fonda pravne pomoći do sada isplaćeno timu njegove odbrane.

Praljak se pozvao na svoj raniji zahtjev za preispitivanje odluka Sekretarijata o njegovom imovnom stanju. U proteklih osam godina, rekao je, s njim niko o tome nije razgovarao, a "činjenice" koje je napisao u podnesku na 103 stranice, tvrdi, nisu prevedene i uzete u obzir. Sve je, po njemu, počelo "bez ikakvih dokaza i provjere". "Ja tvrdim ovdje javno… da tajništvo protiv mene vodi ‘komplot’, nešto što je potpuno pravno neutemeljeno, što nije civilizacijski", rekao je danas Praljak.

Praljku, između ostalog, smeta i to što se dokumenti koji se odnose na njegovo imovno stanje "proglašavaju tajnim". Zatražio je skidanje oznaka povjerljivosti s tih dokumenata i, ukoliko se njegov zahtjev ne ispuni, obećao je da će ih on "u obranu svog dostojanstva i istine objaviti urbi et orbi", to jest "gradu i svijetu", kao što rimske pape objavljuju svoje praznične poslanice.

Praljak je, očito, imao namjeru da još ponešto kaže o navodnoj zavjeri Sekretarijata, ali ga je sudija Meron prekinuo rekavši mu da je to pitanje već riješeno i pozvao optuženog da pročita njegovu odluku od 7. oktobra. Tom odlukom predsjednik suda je, naime, odbio Praljkov zahtjev za preispitivanje odluke Sekretarijata, uz obrazloženje da optuženi nije iznio nikakve nove činjenice koje bi to opravdale.

Bivši lideri Herceg Bosne, inače, nisu imali primjedbi na uslove u Pritvorskoj jedinici, izuzev Berislava Pušića koji se požalio na "jednoličnu ishranu" koja je "ispod svake razine", tako da su zatvorenici prisiljeni da kupuju namirnice. Osim toga, Pušić vodi borbu sa svojim zdravstvenim stanjem, kao i Valentin Ćorić koji je u posljednje vrijeme pod "intenzivnim nadzorom" ljekara zbog srčanih tegoba. Jadranko Prlić, Milivoj Petković i Bruno Stojić nisu imali nikakvih pritužbi.