HAG/DEN HAAG | 27.08.2012.

PRALJAK U KUĆNOM PRITVORU

Pretresno vijeće smatra da nedavna odluka Sekretarijata po kojoj general Slobodan Praljak treba da vrati Tribunalu oko 3,3 miliona eura na ime troškova odbrane "povećava rizik" njegovog bjekstva te nalaže da optuženi – koji na privremenoj slobodi čeka izricanje presude - do povratku u Pritvorsku jedinicu UN bude u kućnom pritvoru u svom zagrebačkom domu

Nakon odluke Sekretarijata da Slobodan Praljak treba da vrati Tribunalu oko 3,3 miliona eura koliko je u proteklih osam godina iz fonda pravne pomoći isplaćeno timu njegove odbrane, Pretresno vijeće je pooštrilo uslove njegovog boravka na privremenoj slobodi do izricanja prvostepene presude.

Pretresno vijeće, naime, smatra da je ta odluka Sekretarijata povećala rizik od bjekstva optuženog, te mu je stoga odredilo kućni pritvor u njegovom domu u Zagrebu kako bi"neutralisalo rizik bjekstva". Ostali uslovi Praljkovog boravka na privremenoj slobodi, navedeni u povjerljivom aneksu odluke Pretresnog vijeća od 30. novembra prošle godine,ostaju i dalje na snazi – precizira se u današnjem nalogu vijeća.

General Slobodan Praljak zajedno sa još petoricom bivših lidera bosanskih Hrvata – Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem - čeka izricanje prvostepene presude po optužnici za progone, ubojstva, razaranja, zatočavanja i deportacije Bošnjaka 1993. i 1994. godine na područjima proglašenim Herceg Bosnom.